Ga naar de inhoud
'Niet bangig uitgevallen'

Farmers Defence Force wil snelwegen blokkeren en vaker bij huis minister langs

Mark van den Oever, foto uit 2020. Beeld © ANP

Farmers Defence Force (FDF) is van plan keihard actie te gaan voeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan 'de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden'.

Dat zegt FDF-voorman Mark van den Oever in een interview met de Volkskrant. "Naar Schiphol kan ook. We bouwen het op en gaan door tot het af is."

Eerder noemde Van den Oever het protest van tientallen boeren vorige week vrijdag bij de woning van minister Christianne van der Wal (Stikstof) een 'topactie'. Hij sluit niet uit dat dat vaker gaat gebeuren, ondanks de felle kritiek die daarop kwam uit politiek Den Haag. "Dat zou zomaar kunnen gebeuren ja. Maar dan met veel meer. Wij zijn niet bangig uitgevallen", zegt hij tegen de krant.

'Het zijn pussy's'

Met de kinderen van de minister, die tijdens het protest volgens Van der Wal 'binnen zaten te trillen', heeft hij geen enkel medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister dat hoort zeggen, antwoordt hij: "dat het pussy’s zijn".

In de video hieronder zie je het protest van de boeren bij het huis van de minister:

Minister Van der Wal tegen boeren: 'Mijn kinderen zitten binnen te trillen'

00:50

De FDF-leider vindt dat zo'n actie niet te ver gaat. "Nee. In Den Haag zeggen ze dat het een morele grens overgaat. Goed, Van der Wal had een halfuurtje een paar boeren op de stoep. Maar dat staat niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet."

Volgens Van den Oever stoppen de acties pas 'als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt'.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden

Minister Van der Wal maakte vorige week bekend dat de uitstoot van stikstof fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Vandaag noemt de minister in een reactie de uitspraken van de FDF-voorman 'ongepast'. In het interview in De Volkskrant maakt Van den Oever ook een vergelijking tussen de situatie van de boeren nu en die van Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen", zegt Van der Wal daarover.

Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt de minister. Ze heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties van agrarische ondernemers, benadrukt ze. De plannen voor stikstofreductie 'hebben impact in veel gebieden'. Ze wil over die plannen op een 'goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers'. 

Bekijk ook: Alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers legt het je uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore