Interview

Koningin Máxima: koningin zijn is geen sprookje

17 juni 2022 21:18 Aangepast: 17 juni 2022 21:28
Beeld © ANP

Koningin zijn is niet zomaar een sprookje. Het is een grote verantwoordelijkheid, zei koningin Máxima in een interview met Al Jazeera.

Volgens haar bestaat het sprookje van de koning en de koningin niet. "Het is harder werken dan alles wat ik hiervoor heb gedaan. En ik heb bij een bank gewerkt in New York, waar ik zestien uur per dag maakte."

'Klein deel'

"Als je deze positie bekleedt heb je de verantwoordelijkheid om ergens verandering te brengen. Ik neem dat heel serieus", vervolgde Máxima, die bij Al Jazeera vertelde over haar rol als speciale gezant bij de Verenigde Naties. "Dit is nog maar een klein deel van wat ik doe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Amalia draagt huwelijkstiara van koningin Máxima

Máxima vertelde dat ze haar positie als koningin op haar eigen manier invult. Ze heeft niet de ambitie om die rol te veranderen. "Ieder persoon doet het op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. Ik hoop zelf dat ik iets kan bijdragen met mijn talenten. Maar elke koningin is anders. Er is geen vaste vorm voor."

Elk land anders

De ideale koningin bestaat dan ook niet, vindt Máxima. "In elk land zal dat weer anders zijn. En ook mijn dochter zal het op een andere manier doen dan ik. Het enige wat ik haar kan meegeven is om te gaan voor wat je leuk vindt en wat je energie geeft. Want als je dat doet kun je verandering teweegbrengen."

Bekijk ook: Koningin Máxima tijdens parachutesprong

Koningin Máxima was begin deze maand op werkbezoek in Breda, waar ze de Defensie Para School bezocht. Die verzorgen de parachuteopleidingen voor de Nederlandse krijgsmacht. Ze waagde zelf ook een sprong met een parachutist van Defensie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore