Vanaf de late middag

Smogwaarschuwing voor Limburg, Brabant en Gelderland

17 juni 2022 18:31 Aangepast: 17 juni 2022 21:49
Beeld © Jannes Wiersma

Het RIVM waarschuwt voor smog morgen in de provincies Limburg, Brabant en Gelderland. De luchtkwaliteit wordt daar vanaf de late middag ronduit slecht, stelt het RIVM.

Zware inspanning kan dan beter worden vermeden. Mensen die gevoelig zijn voor smog, zoals kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen, wordt aangeraden binnen te blijven. 

Na zaterdag voorbij

De problemen worden veroorzaakt door het zonnige weer met weinig wind, in combinatie met luchtvervuiling. Na zaterdag zijn de problemen dan ook weer voorbij, verwacht het RIVM. Dan wordt het een stuk minder warm en zonnig en vallen er flinke regen- en onweersbuien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eropuit dit weekend? Hittestress ligt op de loer: 'Voelt zaterdag als 48 graden'

Ook het Longfonds waarschuwt voor de luchtkwaliteit. "Probeer zo veel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is. Of blijf binnen en vermijd inspanning", raadt de organisatie aan. Het Longfonds raadt bovendien aan files te mijden en uit de buurt van drukke wegen te blijven.

Grote verschillen

De waarschuwing geldt voor de drie genoemde provincies, omdat er morgen opvallend grote temperatuurverschillen in Nederland worden verwacht.

Waar Limburg rekening moet houden met een maximumtemperatuur van wel 35 graden of meer, komt het kwik op de Waddeneilanden waarschijnlijk niet eens boven de 20 graden uit, verwacht Reinier van den Berg van Buienradar. "En in het midden van het land wordt het 28 tot 31 graden en begint de temperatuur in de tweede helft van de middag geleidelijk te dalen."

Bekijk ook: Zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

Elke zomer moeten kinderen en dieren gered worden uit snikhete auto's. Die kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen mat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore