Bijna 40 graden

KNMI: code geel in Limburg en Brabant vanwege extreme hitte

17 juni 2022 15:25 Aangepast: 18 juni 2022 08:18
Mensen zoeken verkoeling op het Museumplein in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld © ANP

Het wordt heet, zelfs bijna 40 graden in Limburg. Vanwege de verwachte hitte morgen geeft het KNMI code geel af in Limburg en Noord-Brabant. "De verwachte hitte in combinatie met evenementen zoals Pinkpop kan gevaarlijk zijn." De hittewaarschuwing geldt in beide provincies van 13.00 uur en 21.00 uur. 

"Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen gezondheidsklachten krijgen door de hitte", meldt het KNMI. Het instituut spreekt van 'een uitzonderlijk warme dag' en raadt mensen aan voldoende te drinken en zichzelf en de woning koel te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Warm en zonovergoten! Dit is waarom we zo gelukkig worden van mooi weer ☀️

Vandaag wordt het in het noorden van ons land zo'n 25 graden, en in het zuiden een graad of 32.

Bijna veertig graden

In Limburg wordt het dus nog warmer. In Kerkrade kan de temperatuur stijgen naar zo'n 37 graden. Maar het wordt een dag met grote verschillen: op de Waddeneilanden wordt het zo'n 17 graden, omdat ze daar te maken hebben met wind van zee, terwijl het zuiden van ons land nog warme, zuidelijke wind uit Frankrijk krijgt. 

Bekijk hier hoe warm het bij jou wordt:

"De verwachte hitte in combinatie met evenementen zoals Pinkpop, kan gevaarlijk zijn", waarschuwt Reinier van den Berg, meteoroloog bij Buienradar. Hij raadt aan om zeker in de middag rustig aan te doen en de schaduw op te zoeken. "Anders loop je het risico door de hitte bevangen te worden. Het is echt een risico", zegt Van den Berg. 

Kans op hittestress

Door de combinatie van ruim 30 graden én een hoge luchtvochtigheid van zo'n 70 procent, is er kans op 'ernstige hittestress'. Je loopt het risico om flauw te vallen. Ook kan je last krijgen van andere lichamelijke klachten.

Pas ook op als je op pad wil gaan met je auto: het kan daar heel snel heel warm worden. RTL Nieuws nam in onderstaande video de proef op de som:

Auto's kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen meette.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eropuit dit weekend? Hittestress ligt op de loer: 'Voelt zaterdag als 48 graden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore