Bultrug vermagerd

Zeeuwse rederij stopt met bultrugexcursies: 'Niet goed voor dier'

17 juni 2022 11:49 Aangepast: 17 juni 2022 17:55
De bultrug werd al eerder gespot voor de Zeeuwse kust Beeld © SOS Dolfijn via Twitter

De Zeeuwse rederij die afgelopen week bootexcursies op de Westerschelde verkocht om een bultrug van dichtbij te zien, is daarmee gestopt omdat het dier in slechte gezondheid verkeert. SOS Dolfijn reageert opgelucht op de beslissing.

De excursies waren volgens de rederij Knokke Boat uit Cadzand-Bad spontaan begonnen. Tijdens de reguliere rondvaarten naar de zeehondenkolonies op de Hooge Platen bij Hoofdplaat, in de Westerschelde tussen Walcheren en Zuid-Beveland, werd de bultrug gespot en gefilmd.

Niet opjagen

Toen kwam volgens het bedrijf 'automatisch de vraag van mensen of ze niet mee konden om de bultrug te spotten'. De kosten: 95 euro per persoon.

Dat was niet goed voor deze bultrug, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn tegen RTL Nieuws: "Bultruggen kunnen zich normaal gesproken prima redden in de Noordzee en de Westerschelde. Meestal is er dus niet meteen reden tot actie. Tenminste, zolang je het dier niet opjaagt en niet te dichtbij komt."

Littekenweefsel en vermagerd

In dit geval echter had SOS Dolfijn wel reden tot zorg: deze bultrug had veel littekenweefsel op zijn rug en staart. Daarnaast was hij sterk vermagerd. "Het dier is niet gezond", zegt Van den Berg. "Hij is graatmager. Je ziet zijn ruggengraat, terwijl daar een laagje spek op hoort te zitten. Hij moet met rust gelaten worden. Dan kan hij misschien genoeg voedsel vinden om aan te sterken."

De rederij heeft op Instagram laten weten te stoppen met de excursies:

"De bultrug blijkt niet gezond te zijn en kan niet voldoende eten vinden in de Noordzee en de Schelde monding", schrijft Knokke Boat. "Mensen die ondertussen geboekt hebben, worden terugbetaald of omgezet naar zeehonden spotten."

SOS Dolfijn kan daarmee leven. "Maar met excursies op zichzelf was niets mis. Als je de bultrug tegenkomt, moet je voldoende afstand houden. Minstens honderd meter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Beroemde' bultrug duikt weer op voor Zeeuwse kust

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore