'Extreme verschillen'

Morgen bijna 40 graden in Limburg, maar nog geen 20 graden op de Wadden

17 juni 2022 09:53 Aangepast: 17 juni 2022 17:10
Een meisje speelt bij het water in Nootdorp. Beeld © ANP / John van der Tol

Staat het zwembadje al? Parasol klaar? Limonade koud? Dat is ook wel nodig, want het wordt warm. Zeg maar gerust heet. Vandaag wordt het op sommige plekken al dertig graden, morgen kan het in Limburg zelfs bijna veertig graden worden.

Laten we beginnen bij vandaag. "Het is nu nog wat bewolkt, maar dat zal in de loop van de ochtend overal wegtrekken", vertelt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. Het wordt in het noorden van ons land zo'n 25 graden, en in het zuiden een graad of 32.

Extreme verschillen

Na een plaknacht van 18 graden, breekt morgen een dag aan met grote verschillen. Op de Waddeneilanden wordt het rond de 17 graden, terwijl het in Limburg wel 20 (!) graden warmer kan worden. Woon je in Kerkrade? Bereid je dan voor op 37 graden. "Deze extreme verschillen zijn heel bijzonder", zegt De Jong. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eropuit dit weekend? Hittestress ligt op de loer: 'Voelt zaterdag als 48 graden'

Ze worden veroorzaakt door de wind, legt de meteoroloog uit. De wind splitst ons land morgen namelijk in tweeën. Vandaag komt de wind uit zuidelijke richting, waardoor het overal warm wordt. "De lucht komt uit Frankrijk, waar het zo'n 40 graden is."

Wind van zee

Morgen draait de wind naar het noorden, daar komt de wind van zee. "Daardoor is de temperatuur in het noorden slechts een paar graden warmer dan de zee." Terwijl het zuiden van ons land nog de warme, zuidelijke wind uit Frankrijk krijgt. 

Bekijk hier hoe warm het bij jou wordt:

Smeren, smeren, smeren

Grote temperatuurverschillen dus morgen. En je moet echt smeren, smeren, smeren: vandaag en morgen is het zonkracht 8. Dat betekent dat je binnen een kwartier kan verbranden.

In onderstaande video leggen we uit waarom smeren met zonnebrandcrème absolute noodzaak is, hoe je het moet gebruiken en hoe het je beschermt:

Het warme weer eindigt abrupt zaterdagavond: het kan zondag zelfs flink onweren. "Het is nu nog niet precies te voorspellen waar het gaat onweren." Maar na de buien klaart het op, en het kan zondag nog best een aardige dag worden met gemiddeld zo'n 20 graden. 

Volgende week ook 20 graden

Ook volgende week wordt het zomers, zegt De Jong. "Dinsdag begint de zomer en die begint best aardig." Gemiddeld wordt het zo'n 20 graden volgende week. "We halen de 30 graden niet, maar het wordt niet onaardig." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Warm en zonovergoten! Dit is waarom we zo gelukkig worden van mooi weer ☀️

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore