Ga naar de inhoud
Angst voor terrorisme

Justitieminister Yeşilgöz wil delen van 3D-printmodel voor wapens verbieden

In beslaggenomen 3D-geprinte vuurwapens in de VS (archieffoto) Beeld © AFP

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz laat uitzoeken hoe kan worden voorkomen dat mensen ontwerpen voor wapens uit een 3D-printer met elkaar delen of publiceren. Dat werd duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over terrorisme en extremisme. "We kijken wat het meest effectief is, en dan gaan we dat gewoon doen", zei ze.

DENK en D66 vroegen de minister hoe zulke wapens uit handen van extremisten kunnen blijven. Wapens printen is al verboden, merkte Yeşilgöz op. "Een printopdracht geven is al strafbaar."

Aanpakken bij de bron

Toch denkt ze dat het nodig is om het probleem 'bij de bron aan te pakken'. Ze heeft daarom een commissie die werkt aan een nieuwe Wet wapens en munitie gevraagd te onderzoeken hoe ook het delen van de ontwerpen verboden kan worden.

Het eindrapport van die commissie, onder leiding van voormalig CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam, wordt nog dit jaar verwacht.

Terroristische misdaden

Politie en justitie waarschuwen al langer voor de mogelijkheid om wapens te 3D-printen. In februari werd in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland een man aangehouden die zo'n wapen in zijn bezit had. Hij had naast munitie en airsoftwapens ook nazivlaggen in huis.

Dergelijke wapens zijn eerder gevonden tijdens onderzoeken naar terroristische misdaden, zoals de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle in 2019.

Simpel
Lees ook:
Simpel en goedkoper: 3D-vuurwapens steeds meer in trek bij criminelen

"We zien dat het een groeiend fenomeen is", zegt minister Yeşilgöz in een nadere reactie. "Het klinkt misschien als iets ongevaarlijks, maar het is hypergevaarlijk. Het gebruik ervan, maar ook voor de gebruiker zelf."

Internationaal effectief

Als het tot een verbod komt, moet dat wel 'nationaal en internationaal effectief zijn', benadrukt de minister. De modellen die gebruikt worden voor het printen, zijn digitale bestanden die via internet verstuurd kunnen worden. "Zoals met alle vormen van online criminaliteit hou je het niet tegen bij de landsgrenzen."

Het is volgens haar geen optie de 3D-printer helemaal te verbieden, zoals ook wel geopperd is. "Dat is het andere uiterste. Je doet daar ook hele goede, mooie, innovatieve dingen mee."

Eerder maakten we deze video over 3D-geprinte wapens:

Binnen paar uur een wapen uit de 3D-printer: politie wil verbod op blauwdruk

01:57
De blauwdrukken die je nodig hebt voor zo'n wapen zijn niet strafbaar. Het hebben en gebruiken van een 3D-wapen wel. De politie wil nu ook een verbod op de blauwdrukken zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore