Ga naar de inhoud
Parasol verboden op Pinkpop

Eropuit dit weekend? Hittestress ligt op de loer: 'Voelt zaterdag als 48 graden'

Beeld © Maarten Hartman

Het belooft een snikheet weekend te worden. Tal van evenementen maken zich op voor hoge temperaturen en plaatsen extra waterpunten. Maar er zijn ook zorgen, bijvoorbeeld bij bezoekers van Pinkpop, of daar wel genoeg schaduwplekken zijn nu parasols en partytenten zijn verboden. "Moet ik levend verbranden?"

35? Of misschien wel 38 graden? Hoe warm het zaterdag precies wordt, is nog moeilijk te zeggen. "Er is nog wat onzekerheid, maar het wordt sowieso heet", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Voor Limburg heb ik 35 graden staan. Maar het kan ook nog meer worden." Ook in andere delen van het land worden hoge temperaturen verwacht, met uitzondering van het noorden.

Oppassen geblazen als je veel buiten bent zaterdag. Om verschillende redenen. De zonkracht is hoog, en piekt op stand 8. "Eén van de hoogste niveaus die er mogelijk is in Nederland", zegt de meteoroloog. "We zitten bijna op de langste dag van het jaar, als de zon op zijn hoogtepunt staat kun je enorm snel verbranden." Ook een zonnesteek ligt op de loer.

Kans op ernstige hittestress

Het tweede aandachtspunt is de hoge luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is eind van de middag in Limburg 60 procent en zaterdag 70 procent. "De lucht voelt steeds drukkender aan."

Normaal is dat niet zo'n probleem, maar met deze hoge temperaturen wel: Middendorp legt uit dat je hier hittestress van kunt krijgen. "Als je het warm krijgt, ga je zweten. Daardoor koelt je lichaam af. Als de luchtvochtigheid hoog is, verdampt het zweet minder snel en koel je minder af. Je lichaam blijft dus warmer." Bij 32 graden én 70 procent luchtvochtigheid is er kans op 'ernstige hittestress'. Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Flauwvallen door oververhitting is een risico.

Voelt zaterdag aan als 48 graden

In de hitte-index hieronder is te zien dat het zaterdag misschien wel aanvoelt als 48 graden. Dat ligt dan aan de hoge luchtvochtigheid. Zie dan je warmte nog maar eens kwijt te raken. Let dan ook goed op met het drinken van alcohol op festivals, want ook dat is niet goed voor de hydratatie van het lichaam.

Extra reden dus om te zorgen voor maatregelen. Het festival met de toepasselijke naam Hittegolf in Teteringen zorgt voor extra waterpunten. 

Vroeg hardlopen, of helemaal niet

Opvallend: op tal van plekken worden hardloopwedstrijden gehouden. Zoals in Assen, op het TT circuit. De prijsuitreiking hebben ze daar 'gezien de omstandigheden' laten vallen, 'aangezien we niemand willen stimuleren om de grenzen op te zoeken'. In Rijsbergen hebben ze besloten de wedstrijd helemaal te annuleren. 

Het tijdstip van de hardloopwedstrijden is soms problematisch. Eigenlijk is alleen vroeg in de ochtend aan te raden. "Het heetste moment van de dag is in de zomer eind van de middag", zegt Middendorp. "Mensen denken altijd dat het eerder is. Het komt ook weleens voor dat de maximumtemperatuur pas om 19.00 uur is. Om 18.00 uur hardlopen is echt een heel slecht tijdstip."

Het Rode Kruis is op veel plekken gevraagd om klaar te staan om hulp te verlenen. Zoals op het festival Hout in Haarlem.

Op Pinkpop lopen dagelijks 100 vrijwilligers van het Rode Kruis. "Onze hulpverleners worden extra attent gemaakt op de hoge temperaturen. Het heeft zeker onze aandacht", zegt een woordvoerder. Ze adviseert iedereen: "Drink voldoende en matig het gebruik van alcohol. Ook al je geen dorst hebt, blijf drinken." 

Partytent niet toegestaan

Het advies is ook om overdag zoveel mogelijk de zon te mijden. "Maar dat is lastig als je op een open veld staat."

Bezoekers van Pinkpop beklagen zich erover dat het dit jaar niet is toegestaan om een parasol of een partytent mee te nemen. Dit zou op de camping kunnen zorgen voor extra schaduwplekken. "Zaterdag 34 graden en de partytent is nog niet toegestaan. Moet ik levend verbranden?", twitterde een bezoekster.

'Neem doeken mee'

"Er is daar al jaren een discussie over. Het is echt een veiligheidsissue", zegt een woordvoerder. De vrees bestaat dat  een herhaling plaatsvindt van eerdere edities, toen partytenten de lucht in vlogen. "In 2018 hebben we rukwinden gezien die over de camping zijn gegaan. Dat was echt levensgevaarlijk. Opeens kan het weer omslaan. Gelukkig zijn er toen geen gewonden gevallen, maar dat had wel kunnen gebeuren."

Dit jaar hebben ze gekozen om de parasols en partytenten te verbieden. "Dan zie je dat mensen daarop gaan reageren, maar wij blijven bij dit verbod. Wij zeggen: neem doeken mee om schaduwplekken te creëren. Op camping B, waar normaal een nachtprogramma is, kun je overdag nu ook terecht om in de schaduw te zitten. We hebben de bemanning bij de waterpunten wat opgeplust en op het noorderterrein zijn extra schaduwplukken gecreëerd."

Wie toch naar zijn favoriete band wil kijken, wil sporten of iets anders: gebruik dan in ieder geval voldoende zonnebrand, draag een hoed of een pet en voldoende kleding, adviseert het Rode Kruis. "Wat wij ook altijd zeggen: let op de ander. Zie je iemand waarvan je denkt: gaat het daar wel goed mee? Vraag diegene dan of die hulp kan gebruiken."

Actuele temperaturenkaart: