Ga naar de inhoud
Warmweertips

Het wordt bloedheet: zonnebrandalarm, hitteprotocol en coldshock-gevaar

Archieffoto Beeld © ANP

Het wordt flink warm de komende dagen en daarom neemt Rijkswaterstaat morgen en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen. Vanaf morgenochtend 10.00 uur wordt het hitteprotocol in werking gesteld.

Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht. Volgens Rijkswaterstaat is het 'onwenselijk' dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen in de zon lang op een berger moeten wachten.

Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

Het hitteprotocol geldt vooralsnog voor de wegen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Daar stijgen de temperaturen naar 30 graden of hoger.

Komende dagen wordt veel verkeer verwacht, onder meer naar de stranden en recreatiegebieden maar bijvoorbeeld ook naar Pinkpop. Ook komen er veel Duitse toeristen naar ons land die vanwege een feestdag in eigen land een lang weekend nemen.

Warm
Lees meer
Warm en zonovergoten! Dit is waarom we zo gelukkig worden van mooi weer ☀️

Warmweertips

En omdat het in grote delen van het land zo warm wordt, kan het geen kwaad om deze tips nog eens tot je te nemen:

  1. Het is natuurlijk noodzakelijk om je goed in te smeren, want de zonkracht is enorm. Niet één keertje smeren, maar meerdere keren per dag. En pas op voor een zonnesteek, dus zet een hoedje of pet op.
  2. En duik niet zomaar het water in. "Voel eerst even hoe koud het is", adviseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). "Als je er zomaar inspringt, loop je risico op een cold shock." Dat is een schrikreactie waardoor je automatisch inademt en mogelijk water hapt, legt een woordvoerder uit. Vooral op groot open water, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer en de zee moeten mensen oppassen.
  3. En als je op het strand bent, let dan hierop: "Ga nooit alleen zwemmen in open water", waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. Als het water koud is, kun je bijvoorbeeld kramp krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn als er niemand bij je is.
  4. "Laat ook nooit je kinderen alleen in zee of op het strand", adviseert de Reddingsbrigade. "We zien aan het begin van het seizoen altijd een piek in het aantal zoekgeraakte kinderen." Ouders kunnen bijvoorbeeld hun naam en telefoonnummer op de arm van hun kind schrijven, zodat ze makkelijker teruggebracht kunnen worden. 
  5. Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren. In dit weer kunnen huisdieren een hitteshock krijgen, waarschuwt de Dierenbescherming. Lees daarover alles in dit artikel.

Bekijk ook - IJsjes en zwembadjes: zo zoeken jullie huisdieren verkoeling

00:54
Niet alleen katten en honden, maar ook zwijnen en zelfs een baardagame zijn bij dit weer te vinden in het zwembad of met een heerlijk koel ijsje.

Dit weer kunnen we komende dagen verwachten 

De komende dagen wordt het flink warm, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Vandaag is het al zomers warm met temperaturen boven de 25 graden. Maar de temperatuur gaat nog verder stijgen."

Dat komt omdat de wind gaat draaien naar het zuiden, met als gevolg dat er warmere lucht onze kant op komt. "Morgen wordt het 25 graden op de Wadden, en boven de 30 in het oosten en zuiden van het land."

Op zaterdag is er op weergebied een scheidslijn in ons land. In het zuiden is het heet: "35 graden zie ik wel gebeuren", zegt Middendorp. In het noorden komt koude lucht het land binnen en wordt het tussen de 18 en 25 graden.