Ga naar de inhoud
Nieuwe coronagolf

Toch weer mondkapjes en afstand? Experts adviseren van wel

Steeds meer mensen worden ziek door de oprukkende omikronvarianten. Beeld © Laurens van Putten

Moeten binnenkort de mondkapjes weer op? En moeten we weer anderhalve meter afstand houden? De laatste weken loopt het aantal coronabesmettingen weer snel op, dus hoor je experts in binnen- en buitenland zeggen dat maatregelen nodig zijn. Een bittere pil voor iedereen die corona al bijna vergeten was. Toch is er niet alleen slecht nieuws.

In Nederland zitten we huiverig te wachten tot we kunnen spreken van een nieuwe coronagolf. In Duitsland zijn ze al wat verder: de minister van Volksgezondheid daar zei gisteren dat de zomergolf in zijn land al begonnen was.

90.000 besmettingen op één dag

Kijken we naar de cijfers, dan lijkt inderdaad al sprake van een nieuwe golf. Duitsland heeft vandaag voor de tweede dag op rij zo’n 90.000 besmettingen erbij gekregen. Ter vergelijking: eind mei waren dat er nog geen 2000. Het zevendaags gemiddelde bij onze oosterburen laat sinds enkele weken een sprint omhoog zien.

De vermoedelijke oorzaak: de snelle verspreiding van twee besmettelijkere varianten van het omikronvirus. En daar hebben ook andere Europese landen mee te maken. Kijk maar naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen zeven dagen.

In Duitsland is dat getal nu extreem hoog: 515. Maar ook Frankrijk, Italië en Spanje laten hoge cijfers zien. En dat zijn ook nog landen waarbij de besmettingsaantallen elke dag toenemen. Opvallend genoeg blijft Nederland vooralsnog achter, met 98 besmettingen per 100.000 inwoners.

Experts niet gerust

Dat stelt Nederlandse experts niet meteen gerust. Want ook bij ons zijn de twee omikronvarianten inmiddels dominant en worden steeds meer mensen ziek. Het RIVM spreekt over het begin van een zomergolf.

Hoe lang die golf gaat duren en hoe ernstig die wordt, is volgens Susan van den Hof van het RIVM nu nog niet te zeggen. "Maar als heel veel mensen ziek worden, zal het aantal ziekenhuisopnames ook toenemen", zegt ze. "Daardoor kan inhaalzorg onder druk komen te staan en het zorgt ook voor problemen voor werkgevers."

Krijgen
Lees ook:
Krijgen we een coronagolf deze zomer? Alles wijst erop van wel

En dus adviseert ze nu al: "Thuisblijven als je klachten hebt, zelftesten doen, afstand houden, mondkapje dragen. Gewoon verstandig gedrag." Viroloog Marion Koopmans voegt daaraan toe: "Vermijd drukte, ga op rustige tijden winkelen en vraag mensen om zich te testen. Zeker als we weer naar een golf toegaan."

Mondkapjes en vierde vaccinatie

Advies dat we ook horen in het buitenland. Karl Lauterbach, de Duitse minister van Volksgezondheid, schrijft op Twitter: "Een golf in de zomer was te verwachten. Het vrijwillig dragen van een mondkapje in binnenruimtes en een vierde vaccinatie helpen daar het beste tegen."

Maar paniek is er niet bij de Duitser. "Het is belangrijk dat we voorzichtiger zijn dan anders. We moeten er zelf op letten, maar dan kan het een mooie zomer worden. Het zal de zomer niet bederven."

Ook de deskundigen in Nederland zijn niet zo negatief als eerder in de coronacrisis. Zowel Van den Hof als Koopmans benadrukt dat heel veel mensen gevaccineerd zijn, al corona hebben gehad of allebei. De kans om ernstig ziek te worden na een besmetting, is in de meeste gevallen dus klein.

Hoop door Portugal

Daarnaast is er een land waar we wellicht wat hoop uit kunnen putten: Portugal. Dat land was het eerste land in Europa waar de twee omikronvarianten dominant werden en waar begin mei al een nieuwe coronagolf te zien was. Na afgelopen winter was het de hoogste piek die Portugal ooit heeft gehad:

Maar het aantal Portugese besmettingen neemt bijna sneller weer af dan het eerst toenam. Het lijkt uiteindelijk om een zeer korte golf te gaan. Volgens Marion Koopmans zou dat kunnen betekenen dat het meevalt.

Lastig vergelijken

Toch zegt ze wel: "Je kunt Portugal niet een-op-een vergelijken met Nederland. Er zijn altijd verschillen tussen de vaccinatiegraad of het moment waarop mensen geboosterd zijn. Daarom moeten we vooral de situatie hier goed in de gaten houden."

Bekijk ook: Corona heeft nu ook Noord-Korea bereikt

01:42
Noord-Korea erkent voor het eerst een uitbraak van het coronavirus. In het land spreekt men over de verspreiding van een 'mysterieuze koorts'. Leider Kim-Jong Un heeft een lockdown ingesteld om de verspreiding tegen te gaan.