Maar ook excuses?

Veteranen Srebrenica krijgen zaterdag 'erkenning en waardering' van kabinet

16 juni 2022 09:45 Aangepast: 16 juni 2022 14:23
De Nederlandse blauwhelmen waren niet opgewassen tegen de Bosnisch-Servische overmacht Beeld © ANP

De Dutchbatters die in 1995 de Bosnische enclave Srebrenica moesten bewaken, krijgen zaterdag eerherstel van het kabinet. Of het kabinet ook excuses maakt aan deze militairen is nog niet duidelijk.

Premier Mark Rutte en defensieminister Kajsa Ollongren zullen zaterdag hun 'erkenning en waardering' voor de Srebrenica-gangers uitspreken.

Onmogelijke missie

Zij zullen ook onderschrijven dat de blauwhelmen op een onmogelijke missie zijn gestuurd, bevestigt een defensiewoordvoerder na berichtgeving door De Telegraaf. 

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zullen de bewindslieden honderden militairen toespreken. Ook Onno Eichelsheim, de hoogste militair van het land, is erbij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoge Raad: Nederlandse staat deels aansprakelijk voor val Srebrenica

Commissie-Borstlap

Het kabinet had al eerder toegezegd met eerherstel te komen, na een advies van een commissie onder leiding van Hans Borstlap. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de ceremonie eerder te laten plaatsvinden.

Na het advies van Borstlap kregen de Dutchbat-veteranen al een tegemoetkoming van 5000 euro. Ook gaat het kabinet zorgen dat veteranen Srebrenica nog eens kunnen bezoeken, in het kader van verwerking.

De commissie-Borstlap concludeerde dat een meerderheid van de Dutchbatters zich onvoldoende gesteund voelden door Defensie, het kabinet en de samenleving. Ook schetsten de media een te negatief beeld van de missie, vinden veel veteranen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom Nederland aansprakelijk is voor 350 Srebrenica-doden

Psychische klachten

De belegering van de enclave Srebrenica eindigde in genocide: ruim 8000 islamitische mannen en jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. De Nederlandse blauwhelmen konden de massamoord niet voorkomen.

Veel Dutchbat-militairen kampen hierdoor nog steeds met psychische problemen.

Bekijk ook - De geschiedenis van een tragedie: zo kwam Srebrenica ten val

De val van de enclave die zou leiden tot de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

'Vol vertrouwen'

De vereniging Dutchbat III ziet politieke excuses 'vol vertrouwen' tegemoet. Dat zegt voorzitter Olaf Nijeboer. De veteranen eisen die excuses overigens niet, zegt Nijeboer, maar de Dutchbatters verwachten ze wel. "Excuses dat de werkgever, het ministerie van Defensie, niet de zorg heeft geboden die wij nodig vonden en dat ze niet voor ons opgekomen zijn."

Het Nederlandse bataljon diende destijds onder bevel van de VN en het werd de blauwhelmen na anderhalve dag van weerstand verboden gericht te schieten op de oprukkende Serviërs, legt Nijeboer uit. Daarna is het beeld ontstaan dat de Nederlanders niets hebben gedaan tegen de opmars van Bosnisch-Servische troepen. "Maar we hebben wel degelijk gevuurd en geprobeerd de Serven tegen te houden."

De verwachte excuses, die worden uitgesproken na een advies van de onderzoekscommissie Borstlap, zouden de veteranen na 27 jaar 'een kans geven weer verder te gaan' met hun leven. "Dat een minister erkent en weet waar de pijnpunten zitten. Dat er gezegd wordt 'we snappen dat jullie dit is overkomen, dat het verschrikkelijk is geweest en dat jullie daar nu nog mee zitten'. Dat maakt dat je je begrepen voelt en het gevoel er mag zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore