Ga naar de inhoud
Tegen stikstofprobleem

Boerenprotest volgende week niet in Den Haag, maar op de Veluwe

Actievoerders tijdens een boerenprotest in april. Beeld © ANP

Boeren gaan volgende week woensdag toch niet protesteren in Den Haag. Dat laat boerencollectief Agractie weten. Ze verplaatsen het protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem naar de Veluwe.

Tijdens besprekingen met andere boerenorganisaties deze week bleek dat de boeren meer voelen voor 'een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe'. Hoe de acties op de Veluwe eruit gaan zien, is nog niet bekend.

Stikstofuitstoot omlaag

In Nederland moet de stikstofuitstoot, dat voor een groot deel veroorzaakt wordt door de landbouw, flink omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen.

Boer
Lees ook:
Boer krijgt intimidaties vanwege bezoek minister, gesprek geschrapt

Afgelopen vrijdag maakte minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend.

Meer dan de helft

Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Sinds de plannen van het kabinet bekend zijn, laten boeren regelmatig van zich horen. Ze demonstreerden onder meer bij het woonhuis van minister Christianne van der Wal, zoals te zien is in onderstaande video:

Minister Van der Wal tegen boeren: 'Mijn kinderen zitten binnen te trillen'

00:50