Ga naar de inhoud
'Herinneringen maken'

Lisse (13) gaat met zieke moeder naar Billie Eilish: 'Misschien wel enige concert samen'

Lisse heeft al erg veel zin in het concert van Billie Eilish. Ze wilde liever niet herkenbaar op de foto. Beeld © Privéfoto / ANP

Miljoenen Nederlanders gaan wel eens naar een concert van hun favoriete artiest, maar voor sommige mensen is het écht onvergetelijk. De 13-jarige Lisse gaat zaterdag naar het concert van Billie Eilish met haar zieke moeder Mundy, om herinneringen te maken voor als ze er straks niet meer is.

De verrassing heeft haar tante geregeld. "Ik wilde mijn nichtje Lisse een prachtige dag geven met haar moeder", vertelt Kim Rakim (44). Mundy, de zus van Kim, heeft kanker. Alweer. "Een flinke tegenslag." 

Eerste concert met moeder

Kim legt uit dat Lisse fan, 'nee idolaat', is van Billie Eilish. "Haar muziek geeft mijn nichtje veel troost en kracht in deze tijd. Hoe gaaf zou het zijn als ze naar haar concert kunnen? Het is het eerste concert waar Lisse heengaat. En het eerste concert samen met haar moeder, misschien wel de enige."

Snikheet,
Lees ook:
Snikheet, maar uren in de rij voor popidool Billie Eilish: 'Voor Billie neem ik het risico'

Dus Kim ging op zoek naar kaartjes om haar zus en nichtje te verrassen. Maar dat was een aardige klus: het concert was in een paar minuten compleet uitverkocht. Iemand vertelde haar toen over de stichting No Guts No Glory. Die regelt muzikale herinneringen voor mensen met kanker en hun mantelzorgers.

Kim schreef een mail en na vier dagen werd ze gebeld: "Het is gelukt."

"Ik was geraakt toen ik de mail van Kim kreeg", vertelt Ellen Gerritsen, de voorzitter van de stichting. "Het was een liefdevolle mail over haar zus en haar nichtje. Dat ze zo graag wil regelen dat ze naar dat concert kunnen. Kim had zelf ook van alles geprobeerd, maar het lukte niet." Via concertorganisator MOJO heeft Ellen kunnen regelen dat moeder Mundy en dochter Lisse naar het concert kunnen.

"We willen met de stichting hoop bieden door middel van muziek en feest, zodat mensen met kanker en hun verzorgers op zware momenten ook mooie herinneringen kunnen maken", legt ze uit.

Herinnering

Daarom is er ook geregeld dat Kim mee mag. "Ellen zei tegen mij: stel je zus is er niet meer, dan kan Lisse de herinnering nog met jou delen. Dat ze kan zeggen: hé tante Kim, weet je nog?"

Hoop
Lees ook:
Hoop door muziek en feest: Ellen verloor haar vader en broer, helpt nu anderen

Op dat moment wisten Mundy en haar dochter Lisse nog van niets. Als Mundy Rakim (51) terugdenkt aan het moment dat haar zus vertelde dat ze naar Billie Eilish zouden gaan, is het eerste woord dat in haar opkomt 'ongeloof'. "Ik zei letterlijk: ga weg, meen je dat?!", lacht Mundy. 

Flabbergasted

Toen ze het aan Lisse vertelden, stond ze met d'r mond vol tanden. "Ze was flabbergasted", vertelt haar moeder. Ze is even stil. "Ja, we zijn echt heel dankbaar."

Mundy vertelt dat ze kanker heeft. In 2015 werd een melanoom op haar hak ontdekt. "Een agressieve vorm van huidkanker", legt ze uit. Ze werd geopereerd en herstelde. Maar in december 2021 kreeg ze opnieuw kanker. Stadium 4. "Ik krijg nu immunotherapie, maar het is afwachten of het aanslaat. Niemand weet het."

Het was een enorme klap voor de familie. "Maar Lisse houdt zich zo sterk", zegt haar moeder. Het 13-jarige meisje vindt troost in de muziek van Billie Eilish. "Dat luisteren we ook als we samen in de auto zitten, dus ik ken het inmiddels ook wel", vertelt Mundy. "Ik vind het mooie muziek, met teksten die je kunnen raken."

'M'n lovely, mijn lieveling'

Vooral het lied Lovely van Billie Eilish heeft een speciale betekenis voor Mundy. "Het doet me denken aan eenzaamheid die je kan voelen, maar tegelijkertijd zit er zoveel liefde in het liedje." Ze vindt het moeilijk om het gevoel in woorden uit te drukken. "Het is voor ons heel tastbaar. Die eenzaamheid soms, maar ook de liefde." Mundy denkt bij het liedje aan haar dochter. "Ze is m'n lovely, mijn lieveling."

Ze vertelt dat elke dag een cadeautje is. "We leven in een fase waarbij we niet weten wat de volgende dag brengt. Iedereen leidt waarschijnlijk een leven, en doet dingen, maar bij ons gaat dat nu soms even anders."

Chirurg
Lees ook:
Chirurg Arda trekt alles uit de kast voor haar kankerpatiënten, zelfs nephanden

Mundy vindt het bijzonder dat ze dankzij de stichting vanavond naar het concert van Billie Eilish mag. "Ik ben er nog steeds sprakeloos van. Ik vind het heel bijzonder." 

Onwerkelijk gewoon

De stichting heeft ook geregeld dat Kim, Mundy en Lisse voor het concert uit eten gaan, en achteraf slapen ze in een hotel in Amsterdam. "Ellen is zo onbaatzuchtig", zegt Mundy. Kim vult aan: "Ik had gezegd dat ik Kim en Lisse gewoon naar huis kon brengen na het concert. 'Niets daarvan', zei Ellen. Onwerkelijk gewoon."

Ze hebben er al veel zin in. "Het wordt onvergetelijk", zegt Mundy. Lisse heeft al een T-shirt gekocht en tante Kim is aan het oefenen geslagen. "Ik ken eigenlijk geen liedjes van Billie Eilish."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore