Extra waterpunten bij Pinkpop

Het wordt warm en benauwd dit weekend: temperaturen tot 34 graden

15 juni 2022 14:57 Aangepast: 15 juni 2022 19:15
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Alles wijst erop dat het dit weekend warm gaat worden, zegt weerman William Huizinga van Buienradar. En niet alleen warm, ook flink benauwd. "Het is wat we je altijd hoort in Nederland: mensen vinden het óf te koud of benauwd warm." Zaterdag vooral dat laatste.

Dat benauwde weer hebben we te danken aan de toenemende luchtvochtigheid. "Mensen moeten daar echt rekening mee houden", zegt Huizinga.

Komende dagen is het met zo'n 25 graden nog best prima weer, lokaal in het zuiden komt de temperatuur nog iets hoger uit. "De lucht is droog door de wind uit het oosten, daarom is het nu nog best aangenaam."

Vrijdagavond al warmer

Vrijdag komt de wind uit het zuiden. De hete lucht die in Spanje en Frankrijk heeft gezorgd voor temperaturen van ver boven de 35 graden, komt dan onze kant op. Dat is vrijdagavond al goed te merken. "Vooral in het zuiden voelt het dan ook een stuk benauwder aan."

Zaterdag komt de temperatuur op veel plaatsen boven de 30 graden uit, het noorden kan iets achterblijven. "In de zuid- of zuidoosthoek kan het 34 graden worden."

De weerman raadt aan om zware inspanningen te vermijden. Midden op de dag hardlopen is dan niet verstandig.

Extra waterpunten

Pinkpop heeft al bekendgemaakt maatregelen te treffen vanwege de verwachte hoge temperaturen komend weekend.

Op het festivalterrein in Landgraaf worden extra waterpunten ingezet, mensen worden geïnformeerd over de hitte en de EHBO is geïnstrueerd om extra op bezoekers te letten.

Actuele temperaturenkaart:

De nacht van zaterdag op zondag wordt met zo'n 18 graden vermoedelijk een plaknacht. "We kunnen erop rekenen dat het zondag ook nog warm wordt", zegt Huizinga. "Maar de scherpe randjes zullen er dan wel vanaf zijn. In de loop van de dag zal de hitte verdwijnen door een naar west draaiende wind."

De kans op onweersbuien is groot, maar vooralsnog is niet te zeggen waar die zullen ontstaan.

Volgende week wisselvallig

De hitte van het weekend lijkt van korte duur: volgende week wordt het licht wisselvallig met temperaturen rond de 20 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore