Uit de kast gedwongen

Gomarus Scholengemeenschap wordt niet vervolgd voor antihomobeleid

15 juni 2022 13:46 Aangepast: 15 juni 2022 13:53
De reformatorische school Gomarus in Gorinchem. Beeld © ANP

De manier waarop de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap is omgegaan met homoseksualiteit was wel degelijk strafbaar, maar het schoolbestuur wordt er toch niet om vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de school zijn leven gebeterd.

Het OM heeft daarom besloten niet over te gaan op vervolging, omdat een van de doelen daarvan is 'het delict te doen stoppen'.

Uit de kast

De koers van de school is veranderd en er zijn sinds 2016 geen nieuwe incidenten meer geweest, zegt het OM. Het Gomarus, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel, dwong toen een homoseksuele leerling uit de kast te komen tegenover de ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leraren reformatorische school Gomarus moesten ook collega's verklikken

Vervolgens bleek dat de school speciale regels had voor de omgang met homoseksuele leerlingen en docenten. Zo moesten leerkrachten homoseksualiteit van leerlingen en andere leraren bij het bestuur verklikken. Als een personeelslid na een gesprek met het bestuur nog steeds zou 'volharden in zijn leefwijze of voornemen daartoe', volgden er consequenties.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de school de grens van het toelaatbare overschreden en was de school voor lhbti-leerlingen een onveilige plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

De onderwijsinspectie concludeerde eind mei dat de school weer veilig is voor iedereen en dat "aan alle eisen van de inspectie om de situatie te verbeteren en de veiligheid van lhbti'ers te garanderen" is voldaan.

Aangevers die het niet eens zijn met deze beslissing kunnen een zogeheten artikel 12-procedure starten, waarbij rechters kijken naar de beslissing van het OM.

Bekijk ook: Wouter onderging als 15-jarige 'homogenezing':

Wouter Huijser (30) kwam op zijn vijftiende via zijn kerk in aanraking met homogenezing. ''Een jeugdleider van de kerk zei tegen mij dat ik geen homo hoefde te zijn. God had het niet zo bedoeld." Nu kijkt hij terug op een donkere periode uit zijn leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore