Ga naar de inhoud
Stralend weer op komst

Warm en zonovergoten! Dit is waarom we zo gelukkig worden van mooi weer ☀️

Het wordt komende dagen stralend weer met veel zon en temperaturen boven de 30 graden. Hoe vaak heeft iemand al tegen je gezegd dat-ie echt blij wordt van het mooie weer? Dat komt niet uit de lucht vallen: mooi weer maakt ons namelijk écht gelukkig.

Hoe kan het toch dat we blij worden van de zon? Volgens hoogleraar Genetica en Geluk Meike Bartels heeft vooral licht een positieve invloed op onze mentale gezondheid. "Het is bewezen dat mensen zich slechter voelen bij een gebrek aan licht. Daarom zijn mensen ook gelukkiger als ze slapen in het donker en wakker worden in licht."

Ook zijn we gemiddeld gezien gelukkig als we buiten zijn. "Als het buiten regent, is dat onpraktisch voor iedereen. Dat speelt ook een belangrijke rol", zegt Bartels.

'Lekker
Lees ook:
'Lekker weertje hè?' Dit is waarom we zo graag over het weer praten

Maar, gaat Bartels verder, het is wel belangrijk om een nuance te maken: "Natuurlijk wordt heus niet iedereen gelukkig van mooi weer en warme temperaturen. Voor sommige mensen is dat moeilijk te geloven, maar toch is het zo. Iedereen is genetisch verschillend, dus zijn er ook mensen die houden van koud weer."

Warmte zorgt voor geluksgevoel

Toch blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) dat 80 procent van de Nederlanders zich gelukkig voelt bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden, 81 procent bij 20-25 graden en 82 procent bij 25-30 graden.

Geluksexpert Patrick van Hees schreef verschillende boeken over geluk en volgens hem voelen we ons vooral gelukkiger met warmer weer, vlak na een weersomslag. "Als het langer minder mooi weer is, kunnen we extra genieten van het stralende weer. Het is iets om naar uit te kijken", zegt Van Hees.

Van nat en grauw naar warmte

Mensen plannen activiteiten en trekken eropuit. "En nu mogen we ook alles weer, omdat de coronamaatregelen weg zijn. Dat, samen met het mooie weer, zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen." 

Ook Bartels denkt dat de weersomslag een belangrijke rol speelt. "In Nederland gaan we van een druilerig voorjaar naar een zonnige zomer. Als je in een land woont waar de seizoensovergangen minder groot zijn, is het 'hallelujah'-gevoel veel minder groot", zegt Bartels. 

Dit weer kunnen we komende dagen verwachten 

De komende dagen wordt het flink warm, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Vandaag is het al zomers warm met temperaturen boven de 25 graden. Maar de temperatuur gaat nog verder stijgen."

Dat komt omdat de wind gaat draaien naar het zuiden, met als gevolg dat er warmere lucht onze kant op komt. "Morgen wordt het 25 graden op de Wadden, en boven de 30 in het oosten en zuiden van het land."

Op zaterdag is er op weergebied een scheidslijn in ons land. In het zuiden is het heet: "35 graden zie ik wel gebeuren", zegt Middendorp. In het noorden komt koude lucht het land binnen en wordt het tussen de 18 en 25 graden.

"Het is natuurlijk niet zo, dat iemands geluk volledig afhangt van het weer", zegt Van Hees. "De omslag van het weer geeft een tijdelijke impuls, die erg welkom is bij veel mensen want het biedt een zonnig vooruitzicht, maar iemands geluk hangt er niet van af." Het hoeft ook niet altijd zonnig weer in de verwachting te zijn, om een gelukkige impuls te geven, relativeert Van Hees. "Ook toen het koud en regenachtig was afgelopen winter, waren veel mensen gelukkig met het weer."

Je eigen geluk heeft te maken met je mindset: "Soms is het slecht weer, maar als je je bedenkt dat dat nodig is om de bomen te laten groeien, geniet je straks extra van de mooie dagen", zegt Van Hees. 

Bekijk ook: dit doet warmte met je lichaam

02:20
Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam