Ga naar de inhoud
Bidon water mag mee

Snikheet, maar uren in de rij voor popidool Billie Eilish: 'Voor Billie neem ik het risico'

Billie Eilish vorige week tijdens concert in Londen Beeld © Getty Images

Diep in de nacht je klapstoel voor de Ziggo Dome neerzetten om vooraan te staan. Zaterdag zullen duizenden fans van Billie Eilish 'ouderwetse' concerttaferelen uit de kast trekken om zo dicht mogelijk bij hun popidool te komen. Maar het wordt ook snikheet, en tijdens Eilish' concert afgelopen weekend in Engeland ging het bijna mis. "We zijn met zijn vijven, dus we kunnen af en toe even in de schaduw staan."

Eilish pauzeerde haar concert afgelopen zaterdag een paar minuten omdat fans in Londen bevangen werden door de hitte. Sommigen vielen flauw. Toen mensen in het publiek aangaven dat ze 'geplet' werden, stopte Eilish de muziek tot het wat minder druk werd voor het podium. "Doe een stap terug, geef iedereen wat ruimte", riep ze het publiek op. 

Water uitgedeeld

Eerder vroeg ze de beveiliging om water uit te delen aan het publiek en ook fans hielpen elkaar. Zo vormde een groep mensen een beschermende cirkel om iemand die onwel was geworden terwijl ze de zaklampen op hun telefoons aanzetten om de beveiliging te alarmeren.

Dat was Londen, maar in Amsterdam wordt het zaterdag nog heter. Volgens de huidige weersvoorspellingen wordt het zo'n 30 graden. Dat lijkt de trouwe fans van de zangeres niet te deren. Sommige fans die een staanplaats hebben, zijn van plan vroeg in de rij te gaan staan, ook al gaan de deuren van de Ziggo Dome om 18.30 open en zingt Eilish pas om 21.15 uur haar eerste hits.

'Met die zon neem ik een risico'

Sharena Smith (24) wil uiterlijk om 03.00 uur in de rij te staan. "Of iets eerder, dat is afhankelijk van mijn moeder, die brengt mijn vriendinnen en mij. Het concert ging in 2019 vanwege corona niet door, daarom wil ik het nu goed doen en vooraan staan."

Smith heeft een grote uitdaging: ze heeft een zonneallergie en kan slecht tegen hitte. "Bij een ander concert was het ook warm in de rij, daarom heb ik een parasol en stoeltjes gekocht." Ze neemt zonnebrand mee en genoeg water. "We zijn met zijn vijven, dus we kunnen af en toe even in de schaduw staan. Met die zon neem ik een risico, maar voor Billie heb ik dat over."

'Overnachten mocht niet'

Ook Dominique van Dam (18) is van plan vroeg in de rij te gaan staan. Ze wil er om 06.00 uur zijn. "Ik wilde eigenlijk overnachten, maar dat mocht niet van mijn ouders", zegt ze. Overnachten in het Ziggo Dome-gebied is inderdaad niet toegestaan. De politie kan je wegsturen en mogelijk een boete uitdelen. "Maar de Billie-fans zijn vrij extreem", weet Dominique. "Ik weet dat sommigen in de buurt gaan slapen en zodra het mag in de rij gaan staan. Ik wil ook vooraan staan, ik ben al heel lang fan en wil dichtbij Billie zijn."

Van Dam gaat zich goed voorbereiden vanwege de hitte: zonnebrand, petje, luchtige kleren, veel water. "De ingang wordt omringd door hoge gebouwen, dus ik denk dat we een groot deel van de dag niet in de zon zullen zitten. We gaan het zien."

'Kom later en wees voorbereid'

De show van Billie Eilish was binnen 10 minuten uitverkocht, er zullen zo'n 15.000 mensen naar de Ziggo Dome komen. Concertorganisator Mojo raadt aan om vanwege de hitte pas aan het einde van de middag in de rij te gaan staan en goed voorbereid te zijn. "We kennen de doelgroep van de artiest en weten dat fans graag vooraan willen staan, toch adviseren we om niet te vroeg te komen", zegt Shally Hurkmans van Mojo.

"Het is aan de bezoekers zelf om maatregelen te treffen, maar uiteraard zijn wij ook voorbereid. We hebben voldoende personeel buiten om alles in goede banen te leiden en er is EHBO aanwezig, mocht het toch mis gaan. De Ziggo Dome zelf is gekoeld en op verzoek van de artiest mogen er transparante bidons van een halve liter met water mee naar binnen."

Fans
Lees ook:
Fans Billie Eilish hebben nieuw album te danken aan de lockdown