De flauwval-challenge, waarbij je opzettelijk de zuurstoftoevoer naar je hersenen stopt, is nu ook overgewaaid naar Nederland. Moeder Kim Maassen uit Roermond maakte gisteren mee hoe haar dochter (11) bijna veertig minuten buiten kennis was, vertelt ze aan RTL Nieuws. Ze wil andere ouders waarschuwen: "Dit moet besproken worden in alle huiskamers."
In Groot-Brittannië is de 12-jarige Archie Battersbee al weken in het nieuws. De jongen ligt sinds april in coma, zijn ouders gaan er vanuit dat hij meedeed aan de online challenge waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen. Archie kwam alleen nooit meer bij kennis en werd eind mei door artsen hersendood verklaard. Zijn ouders willen niet dat de behandeling wordt gestopt, het ziekenhuis vroeg daarom deze week aan de rechtbank om een keuze te maken.

Tot groot verdriet van Archies ouders besloot de rechter maandag dat de beademing gestopt mag worden.
Dat de challenge zich niet aan landsgrenzen houdt, blijkt uit het feit dat op sociale media verschillende filmpjes te zien zijn van Nederlands sprekende kinderen die eraan meedoen. Vermoedelijk zijn het vooral Vlaamse kinderen, want gisteren waarschuwden verschillende scholen in Oost-Vlaanderen leerlingen en hun ouders om de filmpjes niet te delen. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen heeft daarnaast nog geen signalen ontvangen dat er Nederlandse kinderen vanwege de challenge op de eerste hulp zijn beland.
'Had fataal kunnen aflopen'
Maar gisteren overkwam het de dochter van Kim Maassen uit Roermond wel. Om te zorgen dat dit zich niet verder verspreidt, trekt ze nu via RTL Nieuws aan de bel. "Door een engeltje op haar schouder heeft ze het gered, maar ik ben me er heel erg van bewust dat dit ook fataal had kunnen aflopen."
Kim heeft de afgelopen nacht geen oog dichtgedaan, vertelt ze. De allerslechtste scenario's schoten steeds door haar hoofd.

Kim is moeder van een tweelingdochter, en gisteren onder schooltijd belde één van de twee haar in paniek op: "Jaylie is flauwgevallen, de ambulance komt er nu aan." Het was onduidelijk wat er precies was gebeurd, maar Kims dochter lag bewusteloos op de grond. "Ik was zo'n twintig minuten van school verwijderd, dus ik sprong in de auto en ben onwijs hard naar haar toegereden. In de tussentijd belde ik snel een vriendin die tegenover school woont en zij is gelijk naar haar toegegaan."
'Word eens wakker!'
Via de telefoon van Kims vriendin krijgt Kim vragen van het gearriveerde ambulancepersoneel: heeft ze onderliggende ziektes? Heeft ze slecht gegeten? Nee, Kim wist niet hoe dit kon gebeuren. "Als je dit soort vragen minutenlang aan de telefoon krijgt te horen, ben je echt bang. Ik dacht dat ik mijn kind niet meer levend terug zou zien. Toen ik daar aankwam lag ze nog steeds bewusteloos op de grond, ze ademde gelukkig wel zelfstandig en alle reflex-testen waren goed. Maar we bleven maar roepen: Jaylie, word eens wakker! Het was zo eng."
Kims dochter deed na zo'n veertig minuten haar ogen weer voor het eerst open. "Ze kon op dat moment alleen nog maar met haar hoofd schudden en had geen idee wat er was gebeurd. Na overleg met de artsen mocht ze gelukkig mee naar huis, waar ze langzaam weer opknapte."
'Challenges zijn er altijd'
Justine Pardoen, opvoeddeskundige en oprichter van Bureau Jeugd en Media, laat aan RTL Nieuws weten dat dit soort challenges al 'heel lang' bestaan. "Ik loop al twintig jaar mee in de jongerencultuur en eens in de zoveel tijd komt zoiets weer naar boven, dan laait het weer op."
Mede daarom heeft Pardoen een les gemaakt voor scholen over gevaarlijke wurg- en flauwvalspelletjes. "Ze zien deze spelletjes bijvoorbeeld op YouTube en zijn nieuwsgierig naar de kick die het zou geven. Soms gaat het echter flink mis en komt iemand te overlijden. Zulke onnodige sterfgevallen zijn te voorkomen door goede informatie aan kinderen."
De les is voor iedereen online te bekijken.
Natuurlijk was de eerste vraag van Kim aan haar dochter: wat is er gebeurd? Daar kwam op het begin geen antwoord op. Ook niet toen Kim over een challenge begon. "De juf had gehoord dat ze daarover hadden gesproken, maar Jaylie ontkende aanvankelijk. Toen ik later op de dag een klasgenootje van haar sprak, kwam het hoge woord eruit: ze had meegedaan aan een flauwval-challenge."
Uiteindelijk gaf de dochter van Kim ook zelf toe wat er was gebeurd. "Ze zei dat ze het maar één keer had gedaan, dat het zwart werd voor haar ogen en daarna omviel. Gisteren ben ik daarom gaan zoeken op sociale media over de challenge en ben echt geschrokken van wat ik tegenkwam. Dit soort filmpjes waarbij jongeren worden beïnvloed om dezelfde gevaarlijke dingen te doen, zouden echt verboden moeten worden."
'Moet overal besproken worden'
Kim heeft een 'heel goed gesprek' gehad met haar dochter, die zich later ook realiseerde hoe fout het had kunnen aflopen. "Ik zei: wat als ik je gisterochtend voor de laatste keer levend had gesproken? Ze gaf toe dat ze een fout had gemaakt, en ook de school is erg geschrokken. Zij hebben alle ouders gisteren een mail gestuurd om dit te bespreken thuis. Maar dat moet niet alleen in Roermond gebeuren, maar overal in Nederland."
Daarom wil Kim haar verhaal delen, ook al is het pas net gebeurd. "Mijn dochter is er goed vanaf gekomen, maar wat als er morgen een Nederlands kindje in coma komt te liggen, of hersendood wordt verklaard door zo'n stom filmpje? Dit moet echt stoppen."