'Italiaanse trekken'

Burgemeesters: meer prioriteit voor drugscriminaliteit in Amsterdam en Rotterdam

15 juni 2022 08:05 Aangepast: 15 juni 2022 08:24
Politieonderzoek na een liquidatie in de De Clercqstraat in Amsterdam-West in 2015 Beeld © ANP

De aanpak van drugscriminaliteit in Amsterdam en Rotterdam moet meer prioriteit krijgen in de landelijke politiek. Daarvoor pleiten burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb.

Halsema en Aboutaleb schreven een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze spreken over 'een criminele geweldscultuur die geleidelijk Italiaanse trekken krijgt.' 

Versterking politie

De Tweede Kamer moet drugsbestrijding in die steden hoger op de agenda zetten. Zo moet er volgens Halsema en Aboutaleb onder meer versterking komen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Ook moet er vaart worden gemaakt met anti-witwaswetgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugscriminelen koersen op Amsterdam: 'havenmarinier' moet actie ondernemen

Halsema en Aboutaleb verwijzen daarbij naar een groot aantal liquidaties met als tragisch dieptepunt de moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. De Vries.  

Volgens politiek commentator Frits Wester is de verwijzing in de brief naar Italië geen toeval. De Nederlandse politiek kijkt al langer naar Italië voor de vraag hoe dat land de georganiseerde misdaad aanpakt. "Zware criminelen worden daar veel meer geïsoleerd. Zodat ze niet meer vanuit de cel allerlei activiteiten kunnen ontplooien." 

'Woningen beschoten, aanslagen gepleegd'

"Journalisten, advocaten, politici en mensen met een publieke taak moeten beveiligd worden, woningen worden beschoten en aanslagen worden gepleegd", schrijven ze onder meer. ""Het gaat niet alleen om het uitvechten van conflicten over de beheersing van de drugsmarkt maar we zien ook geweld uit machtsvertoon en met de bedoeling de democratische rechtsstaat te ontwrichten."

Bekijk ook: Herman werd benaderd voor witwassen: 'Je bent niet meer de baas'

Veel restauranthouder die het zwaar hadden in de coronacrisis werden benaderd door criminelen, ook Herman. Hij had snel door dat het criminelen waren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore