Ga naar de inhoud
Personeelstekort en werkdruk

Gemeenten druk met opvang Oekraïners, andere werkzaamheden blijven liggen

Veldbedden voor een noodopvang in het Drentse Vledder. Beeld © ANP

De toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne zorgt voor problemen bij gemeenten. Personeel heeft het druk, werkzaamheden blijven liggen en meer personeel vinden is bijna niet te doen.

Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG. Ruim 220 van de 345 gemeenten reageerden op de vragenlijst. Driekwart zegt niet genoeg personeel te hebben om de opvang goed te organiseren.

Vlissingen
Lees ook:
Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers

In de meeste gemeenten (83 procent) regelen ambtenaren de opvang en begeleiding van Oekraïners vooral naast hun gewone baan, soms door extra uren te werken. In bijna 74 procent van de gemeenten zijn ambtenaren tijdelijk van hun reguliere baan afgehaald.

De enorme toestroom van vluchtelingen zorgt voor problemen in asielzoekerscentra. Hoe dat zit, legden we eerder uit in deze video:

Crisis in de vluchtelingenopvang: wie krijgt een plek?

04:12
Sinds de oorlog in Oekraïne, is er een hele nieuwe groep vluchtelingen bij gekomen. Is deze crisis nog op te lossen?

Bijna alle gemeenten zeggen dat andere werkzaamheden blijven liggen. Dan gaat het volgens de VNG bijvoorbeeld om het onderhoud van de openbare ruimte, de vergunningverlening en diensten van burgerzaken.

Geen personeel te vinden

Wat gemeenten het meest nodig hebben is personeel, maar dat is bijna niet te vinden. Net als in andere sectoren is het vinden van personeel ook voor gemeenten een moeilijke kwestie.

Gemeenten maken zich daardoor zorgen om de werkdruk bij het personeel. Ze vinden het ook lastig dat er geen zicht is op de duur van de oorlog in Oekraïne en de stroom vluchtelingen naar ons land.

Extra
Lees ook:
Extra druk op gemeentes voor opvang asielzoekers: 'Vrijblijvendheid is voorbij'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.