Ga naar de inhoud
Ontspoorde mantelzorg

Mantelzorgers overbelast, 'ouderenmishandeling ligt op de loer'

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Van het verstoppen van post tot het vastbinden van een dementerende oudere: mantelzorg kan ontsporen in huiselijk geweld of ouderenmishandeling wanneer mantelzorgers overbelast zijn. Daarvoor waarschuwt MantelzorgNL.

"Door de toenemende vergrijzing in Nederland en de personeelstekorten in de zorg komt meer zorg op de schouders van mantelzorgers", zegt MantelzorgNL, een vereniging die opkomt voor mensen die voor een naaste zorgen. "Hierdoor neemt ook de kans op overbelaste en ontspoorde mantelzorg toe."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer mantelzorgers krijgen géén vergoeding van gemeente

Dat kan zorgen voor onwenselijke situaties. MantelzorgNL noemt als voorbeelden het verstoppen van post omdat iemand daar mogelijk onrustig van wordt. Ook gebeurt het dat mensen worden vastgebonden aan een stoel, 'zodat de dementerende geen ongelukken kan veroorzaken wanneer hij alleen thuis blijft terwijl de mantelzorger snel wat boodschappen doet'.

Geen kwade opzet

MantelzorgNL wil dat zorgprofessionals sneller kunnen signaleren wanneer het misgaat. De mantelzorgers hebben vaak geen kwade opzet, maar er is sprake van onkunde en onmacht.

De organisatie verwacht dat het aantal crisisopnames in de geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuizen zal toenemen als gevolg van mantelzorgers die hun taak niet meer aankunnen.

Bekijk ook: 'De druk is hoog, maar de liefde groot'

02:18
Viroen Soebedar is mantelzorger. Hij begon al op zijn zestiende, in 2011, toen zijn moeder een reeks hersenbloedingen kreeg en verlamd raakte.