Ga naar de inhoud
'Puur symbolisch'

Boeren blokkeren spoor in Achterhoek: 'Dieseltrein vervuilt ook'

Twee stilstaande treinen vanavond bij station Lichtenvoorde-Groenlo. Beeld © ANP

Boeren hebben vanavond korte tijd met trekkers het spoor geblokkeerd bij het treinstation Lichtenvoorde-Groenlo. Met hun actie wilden de boeren protesteren tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.

Door het spoor te blokkeren, wilden de boeren 'voorkomen dat de dieseltrein op het traject Lievelde-Winterswijk nog langer stikstof uitstoot in het prachtige Natura2000-gebied Korenburgerveen', laat actievoerende boer Henk Oonk weten. Hij en zijn collega's wilden duidelijk maken dat niet alleen boeren verantwoordelijk zijn voor stikstofuitstoot in de regio.

Treinverkeer stilgelegd

Het treinverkeer kon na 22.00 uur worden hervat. Door het protest stonden twee treinen stil bij het station en was geen treinverkeer mogelijk tussen Winterswijk en Vorden. Volgens Rutger van Lier, één van de initiatiefnemers van de actie, deden zo'n honderd boeren uit de Achterhoek mee aan de actie.

Van Lier: "Er kan helemaal niks meer in Nederland vanwege het stikstof-fabeltje. Dus als wij als boeren worden vastgezet, dan deze twee dieseltreinen ook." De protestactie was 'puur symbolisch', zegt Van Lier. "Om de stikstof-gekkigheid in dit land te laten zien." Volgens de actievoerder zaten er zo'n twintig passagiers in de treinen. "Die worden met een aantal Tesla's naar huis gebracht."

Stikstofdoelen

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. Vrijdag maakte minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Regeringspartij
Lees ook:
Regeringspartij CDA eist aanpassing stikstofplan kabinet