Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Franse jongeren in Nederland laten werken? 'In Frankrijk is werk genoeg'

Minister Karien van Gennip deed de uitspraken in een gesprek met het AD. Beeld © Peter Hilz

Nederland zou mensen uit de buitenwijken van grote Franse steden kunnen halen om het personeelstekort in ons land te verhelpen, opperde minister Karien van Gennip vanochtend. Daar kwam veel kritiek op, Van Gennip haalde snel bakzeil. Frankrijkcorrespondent Eveline Bijlsma denkt ook niet dat Franse jongeren erop zitten te wachten. "Als je wilt werken, hoef je daarvoor niet per se naar Nederland."

Ellenlange rijen op Schiphol, heel lang wachten op je biertje in het café, treinen die uitvallen. De gevolgen van grote personeelstekorten in allerlei sectoren worden in Nederland steeds zichtbaarder. De grote vraag is: hoe lossen we die problemen op en waar halen we (nieuw) personeel vandaan?

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip dacht wel een idee te hebben. Bedrijven die kampen met een personeelstekort, konden volgens haar overwegen meer Franse en Spaanse jongeren in dienst te nemen.

"Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken", zegt Van Gennip in het AD. "Er werken nu al Spaanse jongeren in cafés en restaurants."

Jongeren uit banlieues

Werkloze jongeren: die zijn veel te vinden in de Franse banlieues, de buitenwijken van grote steden. Daar is de jeugdwerkloosheid hoog. Tegelijkertijd zullen veel mensen de wijken kennen van de verschillende maatschappelijke problemen die er spelen.

"Je ziet vaak drugshandel in de banlieues. De mensen die dat doen zijn probleemjongeren", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "Ook is er werkloosheid, maar lang niet alle mensen zijn dat vrijwillig. Overigens is het zo dat 'banlieu' simpelweg buitenwijk betekent en niet probleemwijk. De overheid pompt veel geld in de wijken om ze op te knappen."

Coronacrisis
Lees ook:
Coronacrisis in de Franse banlieues: mensen staan uren in de rij voor eten

Toch roept het woord 'banlieu' in Nederland vaak een negatief gevoel op. Volgens Van Gennip kunnen we dat gevoel misschien wegnemen, juist door de mensen uit de banlieues hierheen te halen. Want, zegt ze: "Door ze te laten werken, kunnen we ze op het goede pad brengen."

Nederlandse rol in Europa

Ook moet Nederland volgens de minister zich bewust zijn van zijn rol in Europa: "Als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen. Daarbij mogen mensen binnen Europa hier gewoon komen."

Sommige politici zijn het met de CDA-minister eens. Zo zegt Marieke Koekkoek van Volt op Twitter: "Als je het mij vraagt, is het een goed idee. Eerst moeten we obstakels voor de miljoen Nederlanders die nu langs de kant staan, wegnemen. Maar we hebben ook arbeidsmigratie nodig. Kijk daarvoor eerst naar de dertien miljoen werklozen in de Europese Unie."

Dat is op zich niet iets unieks. Dat gebeurt nu namelijk al op grote schaal. In Nederland werken al veel arbeidsmigranten uit Oost-Europese EU-landen. En het ziet ernaar uit dat er meer uit Europa moeten gaan komen. Om ons personeelsprobleem op te lossen en omdat Van Gennip zich heeft uitgesproken tegen meer arbeidsmigranten uit Noord-Afrika.

'Gevaarlijke banlieues'

Desondanks kwam vandaag vooral kritiek op het interview met Van Gennip. Allereerst van politici. Zo zei PVV-leider Geert Wilders: "Het wordt steeds gekker. De ene dag moeten de boeren kapot, de andere dag komen er mega asielzoekerscentra bij en vandaag gaan we Franse werklozen uit de gevaarlijke banlieues hierheen halen."

En VVD-Kamerlid Zohair El Yassini zei: "Dit plan is kansloos! In plaats van oplossingen worden problemen uit de banlieues naar Nederland geïmporteerd. De Nederlandse arbeidsmarkt is geen heropvoedingsprogramma voor buitenlandse probleemjongeren. De minister moet focussen op de ruim 1 miljoen mensen die hier aan de kant staan."

Miljoen Nederlanders aan de kant

Het zijn niet alleen politici die reageren. Vakbond CNV noemt de uitspraken van de minister 'bizar'. "In Nederland staan een miljoen mensen aan de kant", zegt voorzitter Piet Fortuin tegen het ANP. "Twee derde van de werkzoekenden boven de 55 jaar komt moeilijk aan een nieuwe baan. Het is onrechtvaardig om over arbeidsmigratie te praten terwijl zo veel Nederlandse werkzoekenden aan het werk kunnen en willen."

De minister gaat daar overigens helemaal niet aan voorbij. In hetzelfde interview met het AD geeft ze aan 'een grote verantwoordelijkheid te voelen voor de één miljoen Nederlanders die nog altijd aan de kant staan.'

Ook in Frankrijk personeelstekort

Wat betreft de werkloze jongeren in de banlieues: correspondent Eveline Bijlsma verwacht niet dat die snel naar Nederland zouden willen. "In Frankrijk is er al genoeg werk voor jongeren. In de horeca is een tekort van 300.000 banen. Daarom denken de Fransen eraan om Tunesiërs naar Frankrijk te halen. Als je wilt werken, hoef je daar dus niet per se voor naar Nederland."

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk vervangt Engelse gametermen door Franse vertalingen

En dan zijn er nog de mensen die wel willen, maar niet kunnen werken. "Er zijn ook veel mensen in de buitenwijken die geen Frans paspoort hebben. Sommigen wachten op verblijfsvergunningen en tot die tijd mogen ze bijvoorbeeld niet fulltime werken."

Stapel papierwerk

"Ik was vandaag nog in een banlieu en het idee van werken in Nederland maakte ze wel enthousiast, omdat Nederland een goede reputatie heeft", zegt Bijlsma. "Maar ze zijn bang voor al het papierwerk en vragen zich af of dat überhaupt kan. Zeker als je je bedenkt dat werken in Frankrijk zelf al zo lastig is als je niet Frans bent."

De minister heeft inmiddels aangegeven dat haar uitspraken over de werklozen in de Franse banlieues niet worden omgezet in beleid. Het kabinet gaat het 'halen' van werkloze Fransen ook niet proactief faciliteren.

Bekijk ook: hoe het personeelstekort is ontstaan en wat we eraan kunnen doen

01:29
Op Schiphol, in het openbaar vervoer, bij de kinderopvang: overal zijn er personeelstekorten. Het aantal banen groeit harder dan het aantal mensen dat een baan zoekt. En dat komt omdat de arbeidsmarkt niet meer in balans is.