Ga naar de inhoud
Cocaïne en crack

Drugsgebruik in Europa na coronadipje weer op recordniveau

Xtc-pillen, ter illustratie. Beeld © ANP

Het drugsgebruik in Europa is, na een dip tijdens de coronapandemie, weer helemaal terug op het oude niveau. Volgens de Europese drugswaakhond EMCDDA is het gebruik van cocaïne tot recordhoogte gestegen.

Volgens het jaarlijkse rapport van het bureau 'toont de Europese drugsmarkt veerkracht'. De handel in drugs stond tijdens de pandemie op een laag pitje. Het uitgaansleven viel stil, het reizen werd beperkt en feestjes waren schaars omdat mensen afstand moesten houden.

Het agentschap van de Europese Unie, voluit het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsgebruik, baseert de bevindingen op onder meer rioolonderzoek en onderzoek onder gebruikers. Daaruit concludeert het dat er weer minstens zoveel drugs doorheen gaan als voorheen.

Opwaartse trend

Daarmee wordt de opwaartse trend van voor de coronacrisis voortgezet, aldus EMCDDA. Cocaïne is volgens het bureau al jaren steeds gemakkelijker te krijgen en wordt nauwelijks duurder. Daarnaast is het steeds zuiverder. Bendes weten de drug ook soepel naar Europese klanten te brengen. In 2020 onderschepten autoriteiten 213 ton, waarvan bijna een kwart in Nederland en ongeveer een derde in België. Dat was opnieuw een record.

Europa
Lees ook:
Europa steeds meer een knooppunt in mondiale cocaïnehandel

Ook het gebruik van crack, een nog schadelijker variant van cocaïne die vooral gerookt wordt, lijkt toe te nemen. Vooral mensen die door een verslaving in de problemen komen, nemen hiertoe hun toevlucht. Amsterdam en Antwerpen tellen veel gebruikers, bleek vorig jaar uit rioolwateronderzoek. Zij lieten elf andere grote Europese steden achter zich.

Darknet en sociale media

Hier en daar lijkt de politie wel een succesje te boeken in de strijd tegen de drugsmisdaad. De populaire handel via het darknet neemt af, bespeurt het EMCDDA. Dat houdt er mogelijk verband mee dat de politie in geheime chatgroepen is geïnfiltreerd en handelaren in drugs heeft opgepakt. Het lijkt er echter op dat handelaren moeiteloos overstappen op berichtendiensten en sociale media.

Drie
Lees ook:
Drie Amsterdammers aangehouden voor drugshandel via Telegram