Ga naar de inhoud
Later gebeld

'Waarom hangt bij jullie de vlag niet uit?' Vmbo'ers krijgen uitslag morgen

Examenleerlingen van het vmbo-basis en -kader mogen pas de vlag buiten hangen. Beeld © Ramon van Flymen

Terwijl de partytenten bij de geslaagde havo- en vwo-leerlingen worden opgeruimd en de lege chipszakken in de vuilniszakken worden gedaan, wachten leerlingen van het vmbo-kader en basis nog altijd op hun uitslag. Zij krijgen morgen te horen of ze zijn geslaagd. "Jammer dat vmbo-leerlingen niet in diezelfde feestvreugde mee kunnen gaan."

"Ik vind het leuk voor iedereen die geslaagd is en word blij van alle vlaggen die al buiten hangen. Dat gun ik mijn eigen kind ook", vertelt Annemarie van Essen. Haar zoon Romme krijgt morgen te horen of hij geslaagd is voor vmbo-kader.

Breed uitgemeten

Laat één ding duidelijk zijn: Romme is niet zielig dat hij een weekje moet wachten op zijn uitslag. Hij heeft net als de andere leerlingen van school een vlag gekregen om uit te hangen. Zijn docenten zijn betrokken en begaan. Maar wat Van Essen stoort, is dat de examenuitslag van mavo-, havo- en vwo-leerlingen breed uitgemeten werd in de media. 

Familie en vrienden verwachtten dat alle leerlingen de uitslag kregen, dus ook Romme. "Ik kreeg veel berichten met de vraag: wat spannend vandaag, is Romme al geslaagd? Waarom hangt bij jullie de vlag nog niet uit? Keer op keer leg ik uit dat de vmbo-leerlingen de uitslag een week later krijgen."

Week later

Als andere leerlingen hun feestjes al gehad hebben. "Vergelijk het met 5 december", zegt Van Essen. "Iedereen viert Sinterklaasavond op 5 december en een kleine club viert het een week later. Dat wil niet zeggen dat je dan geen leuke dag hebt, maar het is jammer dat vmbo-leerlingen niet in diezelfde feestvreugde mee kunnen gaan."

"Als maatschappij willen we dat vmbo-leerlingen niet onder doen voor havo- of vwo-leerlingen, we gaan voor een inclusieve maatschappij. Zorg er dan voor dat de uitslag van alle examenleerlingen op dezelfde dag komt."

Eindexamens
Lees ook:
Eindexamens vandaag begonnen? Op het vmbo zijn ze allang bezig

Later vanwege corona

Dat de uitslag voor veel vmbo basis- en kaderleerlingen later komt, heeft te maken met de coronamaatregelen. Dat was vorig jaar zo en dit jaar weer. De jaren ervoor kregen alle leerlingen wel op hetzelfde moment de examenuitslag.

Voor de leerlingen van het mavo, havo en vwo zijn de data landelijk vastgesteld en vanwege de coronamaatregelen een week naar voren geschoven, zodat leerlingen hun examens konden spreiden. "Omdat deze examens naar voren zijn geschoven, is ook de uitslag een week naar voren geschoven, zodat er tijd is voor een eventuele herkansing", zegt René de Vries. Hij is examensecretaris en docent op het Yuverta vmbo Aalsmeer.

De examenuitslag voor vmbo-kader en -basis bleef staan op de oude datum. Deze examens gaan digitaal en scholen mogen zelf bepalen wanneer ze de examens afnemen. "Het is landelijk bepaald wanneer de uitslagen van deze examens zijn. Die zijn, in tegenstelling tot de andere examens, niet vervroegd."

Bellen
Lees ook:
Bellen voor eindexamenuitslag: is dat nog wel van nu? 'Werkt kalmerend'

Morgen uitslag

"Iedereen heeft de wens om de examenuitslagen weer op dezelfde dag te hebben; de minister, de VO-raad, de scholen", zegt Stan Termeer van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Ook hij legt uit dat de papieren examens zijn vervroegd en de digitale examens niet. "Vorig jaar lukte het om praktische redenen niet om de uitslag op dezelfde dag te organiseren, we hebben ons best gedaan om het dit jaar wel op dezelfde dag te laten plaatsvinden, maar dat is helaas niet gelukt."

Dat heeft deels te maken met de planning van de examens, die bij veel scholen lang van tevoren vastligt. "Als scholen hun digitale examenrooster moesten aanpassen en dus vervroegen, dreigden sommige scholen in de problemen te komen. Dat was niet wenselijk", legt Termeer uit. De minister neemt uiteindelijk een besluit hoe de examens en de uitslagen landelijk worden georganiseerd. "Laten we hopen dat corona volgend jaar geen roet in het eten gooit en de uitslag volgend jaar weer als vanouds op dezelfde dag is." Voor nu moeten alle vmbo-leerlingen nog even geduld hebben. Morgen weten ook zij of de vlag uit kan.

Vorige week donderdag hoorden leerlingen van mavo, havo en vwo of ze geslaagd waren. Hieronder hun reactie na het verlossende telefoontje:

Zo kwam het verlossende telefoontje binnen bij examenleerlingen: 'Echt!?'

01:36
Zo kwam het verlossende telefoontje binnen bij examenleerlingen: 'Echt!?'