Ga naar de inhoud
Groot beddentekort

Asielzoekers slapen in tenten en opnieuw op stoelen in Ter Apel

Het Rode Kruis zette in mei ook tenten op, toen waren ze toch niet nodig. Beeld © ANP

Het beddentekort in aanmeldcentrum Ter Apel houdt aan: vannacht sliepen twintig asielzoekers in tenten, die het Rode Kruis gisteren had opgezet. Daarnaast moesten 130 mensen de nacht doorbrengen op stoelen in de wachtruimtes.

Het was de eerste keer dat asielzoekers in Ter Apel in tenten sliepen. In mei plaatste het Rode Kruis ook al tenten op het terrein, maar toen kon een grote groep asielzoekers op het laatste moment toch elders overnachten.

Afgelopen nacht zijn nog eens 160 vluchtelingen naar een nachtopvang gebracht, 65 mensen hebben geslapen in een sporthal en 95 vluchtelingen zijn naar een tent in Stadskanaal gebracht.

Cruiseschepen

Ter Apel is de centrale locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar mensen zich moeten melden die asiel aanvragen in Nederland. Het centrum heeft plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen, maar het COA kampt al maanden met een groot tekort aan slaapplaatsen.

De doorstroming naar reguliere asielzoekerscentra in het hele land loopt vast, omdat die centra ook al overvol zitten. Dit is het gevolg van woningnood: het lukt veel gemeentes niet om statushouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen) van woonruimte te voorzien.

Vlissingen
Lees ook:
Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers

De regering probeert al wekenlang de druk op Ter Apel te verlichten. Zo hebben de veiligheidsregio's afgesproken bij toerbeurt voor een periode van telkens twee weken noodopvang te regelen voor in totaal 600 asielzoekers. Daarnaast is het ministerie van Justitie en Veiligheid in gesprek met meerdere gemeentes om asielzoekers op te vangen op cruiseschepen en in kantoorgebouwen. 

'Probleem alleen maar groter'

In totaal was er gisteravond voor bijna 500 asielzoekers geen reguliere plaats. Een woordvoerster van het COA verwacht vanavond weer problemen, aangezien het COA uit ervaring weet dat zich op dinsdag rond de 200 nieuwe asielzoekers melden in Ter Apel. "We moeten elke dag opnieuw puzzelen. Het probleem wordt alleen maar groter omdat er geen doorstroming is", zegt zij.

Vandaag wordt besloten of de tenten van het Rode Kruis langer blijven staan. Probleem is dat er een bestuursovereenkomst is gesloten, waarin is afgesproken dat het COA niet meer dan 2000 vluchtelingen zal opvangen in Ter Apel. Dat aantal wordt nu steeds weer overschreden. De gemeente Westerwolde, waarvan Ter Apel deel uitmaakt, heeft nog niet gereageerd op de opbouw van de tenten.

Adviseurs:
Lees ook:
Adviseurs: maak gemeenten verantwoordelijk voor asielopvang