Ga naar de inhoud
Medeverdachten veroordeeld

'Hoofdverdachte aanslagen Gelderse fruithandel handelde vanuit cel'

Het fruitbedrijf in Hedel heeft al jaren te maken met ernstige bedreigingen Beeld © ANP

Een van de hoofdverdachten van de aanslagen op fruithandel De Groot in Hedel, Ali G. (37), ging vanuit zijn cel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gewoon door met 'crimineel handelen'. Dat melden bronnen aan het Brabants Dagblad.

De krant schrijft dat G. eind vorig jaar opnieuw werd aangehouden in zijn cel, nadat hij zijn celgenoot 7000 euro zou hebben aangeboden om een nieuwe aanslag te plegen op de fruithandel. Hij zou toen tijdens zijn gevangenschap al vijf nieuwe aanslagen hebben beraamd.

2,5 miljoen euro in bitcoins

De zaak begon in 2019 met de vondst van 400 kilo cocaïne in een transport bij de fruithandel in het Gelderse Hedel. Het bedrijf meldde de vondst bij de politie. Daarna eisten de vermoedelijke drugshandelaren 2,5 miljoen euro aan bitcoins van het fruitbedrijf. Tegelijk werden medewerkers overstelpt met dreigementen. Ook werd een reeks aanslagen met explosieven gepleegd op de woningen van medewerkers.

Justitie beschouwt G. als de kwade genius in de zaak, die de Bommelerwaard al jaren in zijn greep houdt. Er zijn lijsten gevonden van medewerkers van het fruitbedrijf, waarop de vingerafdrukken en aantekeningen van de verdachte zijn aangetroffen.

Hoofdverdachte
Lees ook:
Hoofdverdachte in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel krijgt 10 jaar cel

Eind deze maand wordt de strafeis tegen G. bekend. Voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak heeft de rechtbank in Arnhem meerdere dagen uitgetrokken.

Medeverdachten veroordeeld

G. zat eerder opgesloten in De Schie in Rotterdam en in de gevangenis in Leeuwarden. Nu zit de man uit Naarden, na 'aanwijzingen van voortgezet crimineel handelen', in een nóg strenger regime vast.

Eerder werd hoofdverdachte Yassine A. (21) uit Hilversum veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Yassine A. is een halfbroer van Ali G. Zes medeverdachten die de aanslagen uitvoerden, kregen straffen tot acht jaar opgelegd.

OM
Lees ook:
OM eist celstraf tegen 18-jarige in afpersingszaak fruitbedrijf