Mondkapjesdeal

'Van Lienden en partners ook verdacht van witwassen'

14 juni 2022 00:23
Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen Sywert van Lienden en zijn medeoprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie - Bernd Damme en Camille van Gestel - uitgebreid met witwassen. Het drietal werd al verdacht van oplichting en verduistering.

Het OM heeft op 24 mei besloten de verdenking uit te breiden, zo meldt NRC op basis van bronnen met kennis van het strafdossier.

Mondkapjesdeal

Vanaf maart 2020 importeerden Van Lienden, Damme en Van Gestel grote aantallen mondkapjes van China naar Nederland. Dat zou hun stichting 'om niet' doen, dus zonder de bedoeling er winst mee te maken. Later bleek dat Van Lienden en zijn zakenpartners een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes.

Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport over mondkapjesdeal waarschijnlijk weer uitgesteld

Het OM maakte eind februari bekend een strafzaak naar de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie te beginnen. Aanleiding was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan de stichting beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. 

De verdenking van oplichting werd eind april uitgebreid met het vermoeden van verduistering. In de aanloop naar de strafzaak legde het OM daarnaast voor ruim 11,5 miljoen euro beslag op de Nederlandse bankrekeningen van de ondernemers. 

Witwassen

De verdenking van witwassen is toegevoegd omdat de drie zichzelf miljoenen euro's aan dividend uitkeerden vanuit hun besloten vennootschap. Omdat het geld mogelijk voortkwam uit een misdrijf, staat het mogelijk gelijk aan witwassen, vertellen bronnen binnen justitie aan NRC.  

Van Lienden zelf ontkent in een reactie dat de verdenking is uitgebreid, zijn twee kompanen gaven geen commentaar.

Vandaag verdedigen Van Lienden en Damme zich in de rechtbank van Amsterdam in een andere zaak, waarin wordt bepaald of het duo ontslagen moet worden als bestuurder van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Eerder werden de twee al geschorst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coolblue doet aangifte tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore