Ga naar de inhoud
'Tolerantie dunner dan gehoopt'

(Naakt)foto’s van Pride-expositie voor de tweede keer beklad

Op een van de bekladde foto's is de seksuele beleving van mensen met een beperking uitgebeeld. Beeld © Damian de Boer via Pride Photo

Foto's van de expositie Pride Photo zijn voor de tweede keer beklad. Na Vlissingen werden vandaag foto's in Almere met graffiti bespoten. De organisatie overlegt nu met de kunstenaars en betrokkenen in welke vorm de expositie door kan gaan. Dat zegt directeur Hein-Jan Keijzer tegen RTL Nieuws.

Pride Photo is een rondreizende expositie over seksuele en genderdiversiteit. Maar de foto's roepen bij sommigen weerstand op. Vorige maand werden er al vijf foto's beklad in Vlissingen, nu is dat ook met meerdere foto's gebeurd in Almere.

Geschrokken van vernielingen 

Op een van de bekladde foto's was het geslachtsdeel te zien van een transgender man, deels bedekt met een gouden lint. Op andere foto's staan naakte lichamen. Keijzer zegt geschrokken te zijn van de vernielingen. "Het is niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor Almere en in het bijzonder de lhbti-gemeenschap in die stad. De tolerantie is toch iets dunner dan we hadden gehoopt. En het geeft aan hoe belangrijk wij zijn."

Vrijdag besloot waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere dat het beeld van de transgender man verplaatst moest worden, omdat hij te expliciet was. "De komende weken gaan we in gesprek over hoe we verder moeten", zegt Keijzer nu. "Misschien hebben we met de opgedane ervaringen en de binnengekomen reacties ons punt gemaakt en is het effectiever om na te denken over de huidige samenstelling van de foto's." 

'We gaan door'

Of dat betekent dat een aantal foto's wordt vervangen of de foto's zelf worden aangepast, is onderwerp van gesprek. "Maar we gaan hoe dan ook door."

Pride Photo reist van april tot en met januari door Nederland, bedoeld om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en genderdiversiteit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore