Ga naar de inhoud
Tennishistorie

Vader tennisheld Tim van Rijthoven nog vol ongeloof: 'Zo trots'

Tim (l), Ton (r) Beeld © ANP/Eigen foto

'Onwerkelijk', 'ontzettend trots' en 'een geweldig gevoel'. Superlatieven te over bij Ton van Rijthoven. Zijn zoon Tim (25) schreef gisteren geschiedenis door als nummer 205 van de wereld de Libéma Open in Rosmalen te winnen, door in de finale toptennisser Daniil Medvedev te verslaan. "Ik was volkomen verrast. En ook weer niet, want van kinds af aan zag ik al dat hij het in zich had."

Tot zijn grote spijt was Ton er gisteren niet live bij om zijn zoon toe te schreeuwen. Misschien maar beter ook, vertelt hij vandaag aan RTL Nieuws vanuit Italië, want op het scherm zie je alles toch net wat beter. "We hadden twee tablets neergezet. Eén met Engels commentaar, de ander was Nederlands. Iedereen in het hotel keek mee, ze wisten allemaal dat mijn zoon in de finale stond en iedereen leefde ontzettend mee."

Als kleuter op de tennisbaan

Ton nam Tim voor het eerst mee naar de baan toen hij vier jaar oud was. Al snel werd duidelijk dat hij talent had, vooral toen hij als 8-jarige jongen Brabants kampioen werd. "Dat was het moment dat ik zei: het is verstandig als iemand anders hem gaat coachen. Ik was te fanatiek en dacht: misschien werkt dat wel averechts."

Vanaf dat moment kwam Tim in beeld bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) en begon hij met verschillende trainers aan zijn carrière te werken. "Maar we bleven altijd realistisch: de kans dat je slaagt in deze sport is namelijk klein, hoe talentvol je ook bent."

Dat heeft Tim zelf ook ondervonden. Voordat hij gisteren als winnaar van de Libéma Open de wereld overging, had hij nog nooit een wedstrijd op een dergelijk toernooi gewonnen. Dat hij überhaupt mee mocht doen aan het toernooi in Rosmalen kwam door een wildcard die hij kreeg van de organisatie. Vader Ton: "Dat hij het eerste potje won was dus al heel bijzonder."

Jarenlang lang blessureleed

Het bleef alleen niet bij één potje, Tim bleek in de vorm van zijn leven. Iets waar hij lang op heeft moeten wachten, vertelt Ton. "Ik weet natuurlijk al zo lang wat hij kan en wat er in hem zit. Maar ik zeg ook al heel mijn leven: hij is beter dan hij zelf denkt. Het moest er daarom op het juiste moment een keer uitkomen. Dat heeft helaas wat langer geduurd dan hij en wij hoopten door jarenlang blessureleed. Het geloof was hij daardoor even kwijt, en raakte natuurlijk gefrustreerd toen zijn generatiegenoten juist wel de top 50 inschoten."

Toch bleef Tim doorzetten en elke dag hard werken aan herstel. "Hij heeft de afgelopen jaren periodes gekend waarin hij geen racket aan mocht raken vanwege een polsblessure en elke dag moest revalideren. Hij ging maandenlang op en neer naar de fysio. Maar hij, en iedereen om hem heen, is in hem blijven geloven. Daar zie je nu het resultaat van."

Winnen van de nummer één 

Want wat niemand had durven denken, gebeurde gisteren: Tim was in de finale met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Rus Daniil Medvedev die op dit moment de aanvoerder van de wereldranglijst is. Hij maakte het al na een uur en 5 minuten op zijn tweede wedstrijdpunt af met een sterke service, waarna hij zich vol ongeloof op het gras liet vallen. 

Wat er toen in Italië gebeurde bij Ton? "Ik gaf mijn schoonvader een high five en daarna schoot ik vol. De tranen sprongen wel even in mijn ogen, wat was ik ontzettend trots. Hij was zo goed, had zo'n bizar hoog niveau. En het mooie is: het was geen gelukstennis, hij had niet 'even een goede dag'. Dit is gewoon wie hij is, dit is wat hij kan. En dat heeft nu de hele wereld gezien. Al kan ik het zelf nog niet helemaal geloven."

Mogelijk wildcard Wimbledon voor Tim

Eigenlijk zou Tim deze week alweer meedoen aan een Britse challenger in Ilkley, maar hij heeft zich volgens zijn manager teruggetrokken om even rust te pakken. 

Want ondanks dat Tim 99 plaatsen omhoog is geschoten op de wereldranglijst en zijn naam nu terugvindt op plek 106, moet hij misschien alsnog kwalificaties spelen om mee te doen aan het grandslamtoernooi Wimbledon dat op 27 juni begint. De zogeheten 'entry list', die op basis van de wereldranglijst wordt gemaakt, is namelijk al opgemaakt.

De enige manier om de kwalificaties te omzeilen, is om een wildcard te krijgen. Dat doet de organisatie van Wimbledon wel vaker aan een speler die onlangs onverwachts goed heeft gepresteerd. Tim en zijn team hopen hier vurig op.