Ga naar de inhoud
Man op speelveldje

Kinderen zagen hoe Gino ontvoerd werd: 'Auto ingetrokken'

Bloemen bij het speelveldje waar Gino voor het laatst werd gezien. Beeld © ANP

De 9-jarige Gino uit Kerkrade is vrijwillig meegelopen met zijn ontvoerder, die hij in de speeltuin had ontmoet. "Bij de auto werd hij meteen naar binnen getrokken. Het ging allemaal snel."

Op 1 juni raakte Gino van der Straeten vermist. Hij werd 's avonds rond 18.30 uur voor het laatst gezien in een speeltuintje in de wijk waar zijn oudere zus woont. Daar logeerde hij.

Een 14-jarige jongen en een 10-jarig meisje waren getuige van de ontvoering, meldt dagblad De Limburger. Hun moeder doet in de krant haar verhaal. De jongen en het meisje zijn drie keer uitvoerig verhoord door de politie en hun verklaringen zijn betrouwbaar, vertelt ze. 

'Gino liep vrijwillig mee'

"Van mijn twee kinderen heeft mijn dochter het beste waargenomen wat er is gebeurd. Rond half zeven kwam een man het veldje oplopen die zich voorstelde als voetbaltrainer. Vervolgens heeft hij samen met de kinderen gevoetbald."

Gino werd geprezen om zijn voetbalkwaliteiten, zo verklaarde het meisje. "Na een tijdje lokte de man Gino naar zijn auto. Gino liep vrijwillig mee, maar toen hij bij de auto was, werd hij meteen naar binnen getrokken. Het ging allemaal snel."

Gps-horloges
Lees ook:
Gps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino

Ook andere kinderen waren erbij. De ontvoeringszaak heeft grote impact, vertelt de moeder. "Toen mijn dochter op tv een uitzending over Gino zag, barstte ze in tranen uit. Ze vindt het heel eng om nu met de fiets naar school te gaan hier in de buurt. Mijn zoon gaat in Heerlen naar school, hij is wat meer gesloten. Ook hij is zeer geschokt."

De vrouw noemt het 'onverteerbaar' dat Gino er niet meer is. "Mijn kinderen omschrijven hem als een heel lieve en vrolijke jongen."

Bekijk ook: Massale belangstelling voor herdenking Gino (9)

01:30
Ballonnen, vuurwerk en gierende motoren: zo werd Gino herdacht in Kerkrade.

Gino woonde in Maastricht, totdat hij zo'n twee weken geleden noodgedwongen bij zijn oudere zus in Kerkrade moest gaan logeren vanwege ziekte van zijn alleenstaande moeder.

Donny M.

Volgens het Openbaar Ministerie is het jongetje ontvoerd en vermoord. Daarvoor is de 22-jarige Donny M. uit Geleen opgepakt.

Getuigen zeggen tegen De Limburger dat ze M. vlak voor de verdwijning in de wijk Chevremont hebben gezien. Vrienden van hem wonen in de buurt. 

Verdachte
Lees ook:
Verdachte Donny M. 'kon eigenlijk niet alleen worden gelaten'

Donny M. heeft een zedenverleden. Hij werd in 2017 veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen, en misbruik van zeker één van hen. De rechtbank legde hem toen iets minder dan vijf maanden jeugddetentie op, een straf die gelijk stond aan zijn voorarrest. Ook moest hij zich in een kliniek voor jongeren laten behandelen.