Ga naar de inhoud
Steeds warmer

30 graden deze week? Zeker, maar niet overal

Beeld © ANP

Zonaanbidders hebben een lekker vooruitzicht: het wordt deze week elke dag een beetje warmer. En aan het einde van de week stijgt de temperatuur écht richting de 30 graden. "Het wordt zomers."

Volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar zijn deze hoge temperaturen het gevolg van de warme lucht die wordt aangevoerd vanuit het zuiden. "Spanje heeft al zo vroeg in het jaar te maken met extreme hitte. Het kan daar deze week 45 graden worden. De warme lucht komt vrijdag en zaterdag, kortstondig, via Frankijk onze kant op."

Middendorp wijst erop dat er vrijdag en zaterdag nog wel grote temperatuurverschillen kunnen zijn. "Het is nog een beetje de vraag hoe snel de koude lucht weer terrein gaat winnen. In het noorden is de lucht met name op zaterdag koeler, maar het zal wel boven de 20 graden uit gaan komen." Maar 30 graden of hoger wordt in het zuiden en zuidoosten steeds zekerder. 

Stranddag

Voor nu lijkt het erop dat zaterdagavond verkoeling optreedt. "Forse regen- en onweersbuien trekken het land over en zullen de warmte weer verdrijven", zegt Middendorp. "Zondag zakt de temperatuur als een baksteen, en halen we de 20 graden waarschijnlijk niet." 

Maar tot die tijd dus wordt er veel zon verwacht. Met name vrijdag wordt het voor strandliefhebbers een heerlijke dag. "Zaterdag moet je er aan de kust vroeg bij zijn en is het zaak om de Buienradar in de gaten te houden."

Bekijk ook: Zo werkt zonnebrandcrème

01:57
Dit is waarom dat zo is, hoe je zonnecrème moet gebruiken en hoe het je beschermt.

De week begint vandaag relatief koel: de middagtemperaturen lopen vandaag uiteen van 15 tot 19 graden. En zelfs in het noorden en oosten kan nog een buitje vallen. De dag eindigt helder en droog, en de wind gaat liggen.

Zonnig en warm

Morgen belooft een zonnige dag te zullen worden, maar in het noorden is het 's ochtends wat bewolkt. De temperatuur doet er steeds een stapje bij. In het Waddengebied wordt het een graad of 16, maar op andere plekken in het land schiet het kwik tot boven de 20 graden. Zelfs 24 graden is mogelijk.

Ook donderdag is het droog, overwegend zonnig en warm. Zo warm is het nu bij jou:

Er zijn wel kanttekeningen bij het mooie weer. Er zijn relatief veel pollen in de lucht. De pollenradar slaat donkerrood uit door de hoeveelheid pollen, en dat blijft de komende dagen nog wel even zo. "Voor mensen met hooikoorts wordt het aan het einde van de week vervelender", zegt Middendorp.

Hoge zonkracht

En daarnaast is de zonkracht hoog, rond de 6 à 7. Dat betekent dat je binnen een kwartier kan verbranden. Goed smeren dus.