Georganiseerde misdaad

'Vakantieparken populair bij criminelen voor witwassen'

13 juni 2022 04:50
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De georganiseerde misdaad in Nederland gebruikt vaak vakantieparken om geld wit te wassen of voor andere criminele praktijken. Dat staat in een rapport van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC).

"Er gaat ontzettend veel geld in om. Miljoenen, mogelijk tientallen miljoenen euro’s", zegt Ahmed Marcouch, voorzitter van het RIEC Oost-Nederland, in De Telegraaf. In het rapport staat dat criminelen geregeld geld witwassen door het aan- of verkopen van vakantiehuizen, of soms hele parken. 

Verdienmodellen 

De onderzoekers schrijven dat er 'verschillende lucratieve verdienmodellen bestaan om geld te genereren met een vakantiepark of een of meerdere recreatieobjecten'. De criminelen zouden de vakantieparken gebruiken voor 'de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare doelgroepen' en zouden geld verdienen 'door recreatieobjecten in te zetten voor drugsproductie, illegale prostitutie of de opslag van illegale goederen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit stel wordt verdacht van witwassen van bijna 4 miljard euro aan bitcoins

De vakantieparken zijn populair onder criminelen omdat de koop en verkoop van chalets en stacaravans niet worden geregistreerd in het Kadaster. Daardoor vinden transacties uit het zicht van de overheid plaats. Vaak zou met contact geld gehandeld worden. 

Volgens het RIEC-rapport gebeurt het witwassen soms zo lang dat het niet meer te traceren is. 'Als criminelen hun geld in (recreatief) vastgoed investeren en dit niet op tijd wordt onderkend, dan kunnen zij met dit vastgoed meer geld genereren en valt op een gegeven moment niet meer te achterhalen wat de herkomst van het geld is geweest', schrijven de onderzoekers.

Bovenwereld

De criminelen zouden volgens het rapport in de bovenwereld terechtkomen door contacten met gemeenten. Die "staren zich blind op de voordelen, namelijk een boost voor het toerisme en het opknappen van parken. Ze zijn daardoor soms te weinig kritisch", zegt Marcouch.   

Volgens hem is er sprake van een 'blinde vlek'. "Daarom gaan we aanvullend onderzoek doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Top Rabobank wist al sinds 2014 van slechte aanpak witwassen'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore