Onderzoek Ipsos

'Nederlanders kiezen voor opvang vluchtelingen in regio'

13 juni 2022 01:33 Aangepast: 13 juni 2022 08:12
Vluchtelingen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Nederlanders geven er de voorkeur aan om humanitaire en economische vluchtelingen op te vangen in de eigen regio. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International.

Het onderzoeksbureau legde meer dan 3000 Nederlanders een zevental mogelijke oplossingen voor de migratiepolitiek voor. Behalve voor opvang in de regio, konden respondenten bijvoorbeeld kiezen voor 'actief hulp bieden om vluchtelingen makkelijker naar Nederland te laten migreren' of 'alle grenzen sluiten'. 

Alle politieke voorkeuren

Opvang in de eigen regio, waarbij de vluchtelingen asiel aanvragen in het land van opvang, en dus niet in Nederland, kan op de meeste goedkeuring rekenen, namelijk 67 procent van de ondervraagden. 21 procent is neutraal over de methode, 12 procent staat er negatief tegenover.

Opvang in de regio is daarbij de enige oplossingen waar respondenten van alle politieke partijen een voorkeur van vergelijkbare grootte voor hebben. Maatregelen zoals 'alle grenzen sluiten' of het voortzetten van het huidige beleid kunnen op veel minder steun rekenen.   

Asielzoekers slapen weer op stoelen in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel moeten vannacht weer asielzoekers op stoelen slapen, omdat er te weinig capaciteit is door drukte. Om hoeveel mensen het ging wist een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet. Aan het begin van de avond werd niet uitgesloten dat er nog meer mensen zonder slaapplek zouden zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers

Ook konden de ondervraagden zich uitspreken over arbeidsmigranten, van binnen en buiten Europa. De meeste respondenten hebben een voorkeur om alleen migranten met essentiële beroepen toe te laten. Het gaat dan om 39 procent voor arbeidsmigranten van binnen Europa en 41 voor die van daarbuiten. 

Meer arbeidsmigranten

De op een na populairste aanpak is om niets te veranderen. En slechts een klein deel (5 procent) is voorstander van het toelaten van meer arbeidsmigranten, van binnen en buiten Europa. Die oplossing heeft alleen enig draagvlak bij mensen die op D66, PvdA of GroenLinks stemmen. 

Het onderzoek van Ipsos zal waarschijnlijk door verschillende politieke partijen worden gebruikt als aanleiding om nog voor het zomerreces een debat over migratieproblematiek aan te vragen.  

Bekijk ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Hoe gaat het eraan toe in Ter Apel?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore