Ga naar de inhoud
Na 75 jaar

Nederlandse vrouw (101) herenigd met schilderij dat nazi's van haar vader stalen

Bischoff van Heemskerck met een schilderij dat ze in 2017 ook al terug kreeg. Beeld © AP

Een 101-jarige Nederlandse vrouw heeft een schilderij teruggekregen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van haar vader was gestolen door de nazi's. Het gaat om een portret uit 1683 van Steven Wolters geschilderd door Caspar Netscher.

De Britse krant The Guardian schrijft over de bijzondere hereniging. Volgens de krant gaat de eigenaresse, Charlotte Bischoff van Heemskerck, het schilderij verkopen via veilinghuis Sotheby's.

Bischoff van Heemskerck zegt tegen The Guardian dat ze 'heel verbaasd' was toen ze het schilderij weer voor het eerst zag. "Mijn vader zou zo blij zijn geweest dat het weer terug is."

Het schilderij hing altijd in het ouderlijk huis van de vrouw in Arnhem en was een geliefd eigendom van haar vader, Joan Hendrik Smidt van Gelder. Hij stierf in 1969.

Undercover
Lees ook:
Undercover tussen nazikunst: 'Politie keek met open mond toe'

Van Gelder was arts en directeur van het voormalige Irene Kinderziekenhuis in Arnhem. Hij moest onderduiken nadat hij had geweigerd orders van de nazi's op te volgen.

Kunstcollectie geroofd

De familie had een collectie van meerdere waardevolle schilderijen, die ze na de inval van de Duitsers bewaarden in een bankgebouw. Maar de nazi's plunderden de bank en namen de 14 schilderijen mee. Sindsdien was het werk van Caspar Netscher spoorloos.

Uit onderzoek van een Europese stichting die gestolen kunst uit de Tweede Wereldoorlog terug probeert te brengen bij de eigenaren, bleek dat het schilderij na rondzwervingen was aangekocht door een Duitse verzamelaar. Na onderhandelingen ging deze akkoord met een hereniging.

Grootste
Lees ook:
Grootste blauwe diamant aller tijden onder de hamer bij Sotheby's

Het schilderij wordt op 6 juli door Sotheby's geveild. Het is zo'n 35.000 tot 55.000 euro waard. De vrouw wil het geld aan haar familie geven.

Het is niet de eerste keer dat Charlotte Bischoff van Heemskerck een gestolen schilderij dat toehoorde aan haar familie terugkrijgt. In 2017 kreeg ze het 17e-eeuwse werk 'De Oestermaaltijd' van Jacob Ochtervelt terug. Ook dat schilderij werd geveild, het bracht 2,2 miljoen euro op.