32 op middenstip

Als kind voetbalde Nouri er, nu draagt het zijn naam: het A. Nouriplein

12 juni 2022 15:36 Aangepast: 12 juni 2022 15:38

Als kleine jongen voetbalde de voormalig Ajacied Abdelhak Nouri altijd op het pleintje in de Amsterdamse wijk Nieuw-West. 'Appie' ontwikkelde zijn talent op het trapveldje bij hem om de hoek. De plek stond al jaren bekend als het 'Nouriplein' en sinds vandaag draagt het plein ook officieel zijn naam.

De vader van Nouri onthulde vandaag samen met oud-voetballer Willem van Hanegem het naambord van het plein. Op de middenstip van het sportveld staat het rugnummer van de Ajacied: 34.

Naast de familie van Nouri was onder meer de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aanwezig bij de opening van het A. Nouriplein. Tot het eind van de middag zijn er op het plein voetbaltoernooien en een clinic voor kinderen uit de buurt, van wie velen Nouri als voorbeeld beschouwen. "Het is een groot feest, fijn dat er zo veel kinderen zijn gekomen", vertelt een woordvoerder van de organisatie weten.

Herstenletsel

Nouri zakte in juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tussen Ajax en Werder Bremen in elkaar. De middenvelder liep zwaar hersenletsel op. Het betekende blijvende hersenschade en een abrupt einde van zijn voetbalcarrière.

Het plein heette sinds 2005 Nigel de Jongplein, die ook opgroeide in deze wijk. Maar de voormalige Ajax-middenvelder stelde na wat Nouri was overkomen voor het sportveld als eerbetoon naar hem te vernoemen.

Op het plein zijn ook nieuwe speel- en fitnesstoestellen en bankjes neergezet, zodat zowel jong als oud uit de buurt er kan samenkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore