Ga naar de inhoud
'Historische stap'

PvdA en GroenLinks stemmen voor gezamenlijke senaatsfractie

Bijval van de leden op het PvdA-congres Beeld © ANP / Remko de Waal

De leden van de Partij van de Arbeid en GroenLinks gaan samen een fractie vormen in de Eerste Kamer.

Een voorstel hiervoor kreeg steun van de PvdA-leden op het congres van de partij. Bij GroenLinks werd in een bindende ledenraadpleging voor de fusie gestemd.

Eigen senatoren kiezen

In het voorstel van de PvdA en GroenLinks kiezen de partijen hun eigen senatoren. Die gaan vervolgens samenwerken in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen hun fractievoorzitter kiezen.

Of een gezamenlijke lijst haalbaar is, zoals de PvdA-leden graag zouden zien, is nog onduidelijk.

'Een verloving, maar nog geen huwelijk'

"Dit is historisch, want na jaren van getreuzel en mislukte pogingen wordt nu een stap gezet in linkse samenwerking", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De partijleiders durven nog niet te pleiten voor een volledige fusie. Dat ligt in beide partijen nog gevoelig. Vandaag kun je zien als een verloving, maar het is nog niet zeker dat het huwelijk ook echt gaat plaatsvinden."

Volgens Lambie hopen de partijen met partijcoryfeeën als GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans tot een links machtsblok te komen. "In sommige peilingen zie je dat een links machtsblok meer kan scoren, maar dat is niet gegarandeerd. Op links heeft de kiezer meer alternatieven dan een PvdA-GroenLinks-combinatie. De linkse kiezer kan ook terecht bij Bij1, de SP of D66. Dus of deze vergaande samenwerking tussen PvdA en GroenLinks ook gaat leiden tot het gedroomde succes, is nog niet zeker", aldus Lambie.

"Je zult nu zien dat de partijen gaan kijken wat mogelijk is: hoe ziet de samenwerking er precies uit? Worden ze het eens over een gezamenlijk programma, een inzet? Komen ze met een premierskandidaat, bij de Tweede Kamerverkiezingen? Worden het dan twee lijsten, maar later ook één fractie in de Tweede Kamer?"

Grote doorbraak

"Dit is de grote doorbraak voor linkse samenwerking waar we al zo lang op wachten", zegt partijleider Jesse Klaver die de uitslag 'overweldigend' noemt. "Nu kunnen we echt de volgende stappen zetten op weg naar een heel sterke linkse beweging."

Het is volgens Klaver ook een uiting van wat leeft in de samenleving. "Iedere week krijgen we er bijna een fractie bij in de Tweede Kamer. Nu kiezen partijen voor meer samenwerking in plaats van versplintering. Dat is geweldig."
 

Linkse vuist

"We gaan een linkse vuist maken in de Eerste Kamer tegen dit rechtse kabinet", zei PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze beloofde zich in te zetten om de meest vergaande motie, over een gezamenlijke fractie, uit te voeren. De PvdA-top was daar eigenlijk om praktische redenen tegen.

"Het is een steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft", aldus politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken. Zij was van tevoren een uitgesproken voorstander van de samenwerking omdat de partijen zo hun politieke doelen beter zouden kunnen bereiken. "Dit is een hele fundamentele, hele belangrijke stap om daarin het verschil te kunnen maken."