Ga naar de inhoud
Stikstof

Tientallen demonstrerende boeren zoeken minister Van der Wal thuis op

Beeld © Ginopress

Enkele tientallen protesterende boeren hebben minister Christianne van der Wal van stikstofbeleid thuis opgezocht. Van der Wal praatte kort met de boeren, maar ging weer naar binnen toen ze de sfeer te bedreigend vond worden. "Mijn kinderen zitten binnen te trillen."

Ook de politie was met vijf auto's aanwezig. De minister ging kort met de boeren in gesprek, zoals te zien is:

Minister Van der Wal tegen boeren: 'Mijn kinderen zitten binnen te trillen'

00:50

Van der Wal stuurde op vrijdag de stikstofdoelen naar de Tweede Kamer. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in grote delen van het land met meer dan de helft omlaag. Boerenbedrijven veroorzaken volgens onderzoeksinstituut TNO 61 procent van alle Nederlandse uitstoot. 

Inkrimpen

Hoe de stikstofdoelen behaald moeten worden, staat nog niet vast, maar het is volgens het kabinet onontkoombaar dat de boerensector flink zal moeten inkrimpen.
 

Emoties
Lees ook:
Emoties lopen hoog op over nieuwe stikstofberekeningen, maar waarom?

Ook op andere plekken in het land demonstreren kleine groepjes boeren. Tot problemen leidde dat niet.

Protesten verwacht

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei al te verwachten dat acties van boeren zouden ontstaan tegen het stikstofbeleid van de overheid. Boerencollectief Agractie heeft al gezegd op woensdag 22 juni met trekkers actie te gaan voeren in Den Haag tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.

Boerenbelangenvereniging LTO keurt de actie van de boeren bij het huis van de minister af. "Ik begrijp de boosheid, maar dit moeten ze niet doen", zegt voorzitter Sjaak van der Tak.

"Boeren moeten geen acties in de persoonlijke levenssfeer voeren. Dit is niet waardig en niet passend."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden

Veel Kamerleden vinden het protest bij het huis van de minister totaal onacceptabel. "Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie", aldus fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. "Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!" twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurt het protest bij Van der Wal af. "Stop daar mee. Je zoekt mensen niet thuis op. Hoe boos je ook bent", twitterde ze. Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

Bekijk ook: Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Bron: RTL Nieuws