Ga naar de inhoud
'Vrijheid werd ontnomen'

Bedreigingen hebben leven Jaap van Dissel 'volledig op zijn kop' gezet

Rechtbanktekening van Hans M., Wouter R. en Joost K. Beeld © ANP / Nicole van den Hout

De doodsbedreigingen aan het adres van RIVM-baas Jaap van Dissel hebben zijn leven volledig op zijn kop gezet. De extra beveiligingsmaatregelen zorgden ervoor dat zijn vrijheid hem volledig werd ontnomen en hij geen rust meer had. Dat heeft Van Dissel weten weten in een slachtofferverklaring die werd voorgelezen in de rechtbank.

Een vertegenwoordiger van het RIVM maakte vandaag gebruik van het spreekrecht tijdens de strafzaak tegen complotdenkers Wouter Raatgever (54) en Joost Knevel (44). Beide verdachten staan met Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel terecht op verdenking van opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.

Twee
Lees ook:
Twee complotdenkers langer vast voor bedreigen Rutte en Van Dissel

Op de zitting werd onder meer een video getoond van een fietsende Van Dissel, die op weg naar het LUMC in Leiden werd gefilmd door Raatgever vanuit een auto. De verdachte noemde Van Dissel in de video een 'sadopedofiel' en 'kindermoordenaar'.

"De beschuldigingen hadden direct een desastreus gevolg voor Van Dissel", sprak de vertegenwoordiger van het RIVM. "Niet alleen zijn goede naam werd in diskrediet gebracht, ook het aantal bedreigingen nam explosief toe."

24 uur per dag beveiligd

In een andere video van de verdachten is op 28 april 2021 het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt. Volgens het RIVM was dat een dieptepunt, omdat de boodschap daarbij was dat Van Dissel graag een steen voor zijn verjaardag wilde hebben. Vanaf dat moment werd de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) 24 uur per dag beveiligd. "Hij mocht nog maar op enkele plekken zijn, zoals zijn woning, bij de Ministerraad of Tweede kamer, en zo nu en dan bij het RIVM. In vrijheid een wandeling maken of op het gemak een kapper bezoeken was niet mogelijk", zei de RIVM-vertegenwoordiger in de rechtszaal. 

Complotdenkers
Lees ook:
Complotdenkers moeten 2 ton schadevergoeding betalen aan gemeente

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en misbruikt is door Van Dissel en de huisarts. Zijn ongefundeerde verhaal werd verder verspreid in video's op het onlineplatform Red Pill Journal.

Als gevolg hiervan kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Ook bij Van Dissel lagen bloemen in de tuin.

"Dat je door een verzonnen verhaal van Joost Knevel iemands leven volledig op zijn kop kan zetten is ongehoord onverantwoordelijk. Zelfs strafbaar", zei de RIVM-vertegenwoordiger. Hij sprak van zieke verhalen die verdachten konden rondbazuinen. "Het is onmogelijk jezelf tegen klinkklare onzin te verdedigen."

Ze hebben spijt

De verdachten betuigden op de zitting spijt. "Het is zo verkeerd wat ik gedaan heb, daar zijn geen woorden voor", zei Raatgever. "We wilden met onze uitzendingen bereiken dat de politie meer onderzoek wilde doen naar de aangifte van Joost. Het heeft een totaal averechts effect gehad."

Donderdag 16 juni is de tweede zittingsdag en komt de officier van justitie met de strafeisen.

Bekijk ook: waarom 'complotdenken' niet gek is

04:43
Tijdens de coronapandemie wemelt het van de complottheorieën. In tijden van crisis en grote onzekerheid is dat eigenlijk helemaal niet zo raar. In deze video leggen we uit waarom.