Ga naar de inhoud
'Voldoet niet aan voorwaarden'

Rijk verkoopt grond voor datacentrum in Zeewolde nog niet aan Meta

De plek in Zeewolde waar Meta zijn megadatacenter zou willen aanleggen. Beeld © ANP

Het Rijk gaat de grond in Zeewolde waarop een veelbesproken datacentrum zou komen nog niet verkopen aan Meta, het moederbedrijf van Facebook. Meta voldoet nog niet aan de gestelde voorwaarden.

"Dan is ook de boodschap aan Zeewolde: dan wordt de grond nog niet verkocht", zegt minister Hugo de Jonge  van Ruimtelijke Ordening. De minister gaat hierover in gesprek met de gemeente Zeewolde.

"We weten ook dat de politieke situatie in Zeewolde natuurlijk is veranderd", benadrukt hij. Partijen die zich hadden verzet tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Of het datacentrum nu officieel van de baan is, is nog niet duidelijk.

Voldoet niet aan voorwaarden

Onderzoeksorganisatie TNO had kritisch naar de voorwaarden gekeken, en aan een deel van de voorwaarden wordt niet voldaan, meldt De Jonge. "Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie."

Eerste
Lees ook:
Eerste Kamer: kabinet moet komst datacenter Zeewolde proberen te stoppen

Het mogelijke datacenter in Zeewolde leverde veel discussie op, omdat het evenveel energie verbruikt als honderdduizenden huizen of de hele NS. Zulke grote datacentra zijn omstreden door hun omvang en het beslag dat ze leggen op het energienet, waar al zeer beperkte ruimte is. 

Zorgen over verbruik

Tegenstanders maken zich ook zorgen over hoeveel water een mega-datacenter verbruikt en wat er met de restwarmte gebeurt. Die kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan. 

Er is veel weerstand tegen de komst van het datacenter en er werden meerdere acties gevoerd. "Ik ben ontzettend blij", reageert Guus Dix, woordvoerder van Extinction Rebellion, op het nieuws. Samen met andere activisten heeft Dix meerdere keren actie gevoerd tegen de komst van het datacenter. "Het is jammer dat het nog niet definitief is, maar dit is ook al winst. Het voorstel is niet akkoord."

"Vanuit Extinction Rebellion en de lokale bewoners, maar ook vanuit de lokale en landelijke politiek." Hij hoopt dat er definitief een streep komt door het datacenter. "Ik hoop natuurlijk dat Meta eer aan zichzelf houdt en de plannen compleet van tafel veegt.

Voorlopig
Lees ook:
Voorlopig geen nieuwe bouwvergunningen voor megadatacenters

De gemeente Zeewolde laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van de brief van De Jonge en een bijbehorende conceptrapportage van het Rijksvastgoedbedrijf. "Het college gaat nu eerst de inhoud bestuderen en komt op een later moment met een reactie."

Maar zulke datapakhuizen kunnen hard nodig te zijn. We mailen en appen er namelijk op los, en al onze foto's en video's staan in de cloud. Hoe groot is onze invloed op de behoefte aan zulke datacenters? Dat zie je in onderstaande video:

Voorlopig
Lees ook:
Voorlopig geen datacenter van Facebook-moederbedrijf in Zeewolde

Energieslurpende datacenters: dit is jouw invloed

02:01
Energieslurpende datacenters: dit is jouw invloed