Ga naar de inhoud
Videoboodschap

MH17-verdachte Poelatov op laatste zittingsdag: 'Spreek mij vrij, ik ben onschuldig'

De advocaten van Oleg Poelatov: Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jan Everhard

In een videoboodschap die vandaag in de rechtbank op Schiphol werd getoond, herhaalde MH17-verdachte Oleg Poelatov dat hij onschuldig is. Hij gaf aan mee te leven met de nabestaanden van 'de verschrikkelijke ramp', maar hij zou niets te maken hebben met de vliegramp op 17 juli 2014.

"Het Openbaar Ministerie heeft ongefundeerd aan de hele wereld verkondigd dat ik schuldig ben aan de moord op 298 personen. Ook voor mij is het van belang dat de waarheid aan het licht komt." Hij en zijn naasten lijden zwaar onder de beschuldigingen, vertelde hij. "Ik ben niet schuldig."

Levenslang geëist

Het OM heeft een levenslange gevangenisstraf tegen hem en drie medeverdachten geëist. Poelatov was de enige verdachte die zich door advocaten liet vertegenwoordigen. Zij vinden dat hij vrijgesproken moet worden.

Advocaten:
Lees ook:
Advocaten: MH17-verdachte Poelatov krijgt geen eerlijk proces

Poelatov had geen goed woord over voor het in zijn ogen onbetrouwbare onderzoek tegen hem. "De door de aanklager aangevoerde bewijzen zijn niet overtuigend, op sommige punten onbetrouwbaar, gebaseerd op gissingen en in hun totaliteit onvoldoende om te dienen als basis voor een gerechtelijk vonnis."

'Spreek mij vrij'

Volgens Poelatov wilde het OM niet de daadwerkelijke schuldigen vinden maar 'hoe dan ook een veroordeling bereiken'. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een 'rechtvaardig en wettig vonnis', zei hij tegen de rechters. "Ik verzoek u mij vrij te spreken."

Dit zijn alle vier de verdachten in de zaak:

Schutter, Adder, Chagrijn en Mol: dit zijn de verdachten van de MH17-ramp

02:59
Deze vier mannen staan terecht voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord op bijna 300 inzittenden met een Buk-raket.

Met het laatste woord van de Rus is het inhoudelijke deel van de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17 afgerond. De nabestaanden zijn opgelucht. Het monsterproces, dat ruim twee jaar geleden begon, is klaar voor de laatste fase: de uitspraak.

"Het is klaar", verzuchtte een nabestaande toen de rechter aangaf dat het inhoudelijke deel van de strafzaak nu echt is afgerond. Diverse nabestaanden omhelsden de officieren van justitie toen de zitting was afgelopen.

Die wordt niet eerder dan 17 november verwacht. "Wij nemen daar de tijd voor", zei de rechter. Hij had het over de grote hoeveelheid informatie die aan de orde is geweest. "Wij moeten dat tot in detail doorgronden."

'Grote indruk gemaakt'

De rechtbankvoorzitter vertelde dat het proces 'op ieder van ons grote indruk heeft gemaakt'. Hij doelde met name op de slachtofferverklaringen. Drie weken lang hebben tientallen nabestaanden in de rechtbank of via een videoverbinding verteld wat de ramp met toestel MH17 op 17 juli 2014 voor hen betekende. "Moedig", zei de voorzitter.

Spreekrecht
Lees ook:
Spreekrecht zonder verdachten in de zaal: hoeveel zin heeft het eigenlijk?