Veel verkeershinder

Boerenactie tegen stikstofplannen staat al gepland: eind juni met trekkers naar Den Haag

10 juni 2022 10:43 Aangepast: 10 juni 2022 14:36
Boeren tijdens een eerdere actie in Den Haag. Beeld © ANP

De nieuwste stikstofplannen worden vanmiddag pas bekend gemaakt, maar boeren hebben nu vast een actiedag tegen de kabinetsaanpak gepland. Op 22 juni rijdt een grote groep trekkers richting Den Haag. Volgens Boerencollectief Agractie kan de demonstratie veel verkeershinder opleveren.

"De boeren zullen met eigen vervoersmiddelen komen en vaak zijn dat trekkers", zegt Agractie voorman Bart Kemp. "Dat is nou eenmaal een geldig vervoersmiddel in Nederland."

Kemp adviseert mensen die dag per trein te reizen of thuis te werken. Bij een eerdere protestactie in juli parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag. "Het verwachten een hele grote actie", laat hij aan RTL Nieuws weten.

Draagvlak in sector

De acties moeten er volgens Agractie voor zorgen dat de regering met boeren praat 'over plannen met draagvlak in de sector'. "We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan", zegt Kemp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emoties lopen hoog op over nieuwe stikstofberekeningen, maar waarom?

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. In 2019 maakte de Raad van State een einde aan het oude stikstofbeleid dat veel te vrijblijvend was.

70 tot 80 procent minder stikstof

Vanmiddag maakt minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal samen met landbouwminister Henk Staghouwer bekend wat precies nodig is voor de bescherming van de natuur. Naar verwachting moet de stikstofuitstoot in sommige gebieden met 70 tot 80 procent dalen. Van der Wal is niet van plan de stikstofaanpak af te zwakken wegens maatschappelijke druk, zei ze eerder.

Agractie denkt dat leden van andere boerenorganisaties ook naar Den Haag komen voor het protest. De in 2019 ontstane actiegroep roept onder andere de boerenlobbyorganisatie LTO, het collectief Farmers Defence Force en voer-, zuivel- en vleesbedrijven op om mee te protesteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore