Ga naar de inhoud
Opvang in tent

Stadskanaal stelt 100 bedden beschikbaar aan asielzoekers Ter Apel

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel Beeld © ANP

Stadskanaal gaat opvang bieden aan asielzoekers die geen bed kunnen krijgen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat al wekenlang een groot tekort aan slaapplaatsen heeft. De gemeente in het oosten van Groningen biedt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan om een doorstroomlocatie voor Oekraïners te gebruiken, die nu leeg staat en honderd bedden telt.

Stadskanaal ziet naar eigen zeggen 'met lede ogen aan' dat in Ter Apel met enige regelmaat mensen buiten of op stoelen slapen. De afgelopen week brachten bijna elke nacht meer dan vijftig asielzoekers de nacht door op een stoel, dinsdag zelfs honderd mensen.

In deze video geven we een inkijkje in het aanmeldcentrum:

Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

04:25
Bijna dagelijks horen we dat er mensen op stoelen moeten slapen. RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste asielzoekerscentrum van Nederland.

"Dit vinden wij mensonterend", aldus burgemeester Klaas Sloots. Omdat gebleken is dat er meteen al mensen in Ter Apel een slaapplaats nodig hebben, verbleven de eerste vluchtelingen vannacht al aan de Manegelaan in Stadskanaal.

Tent met bedden

De bedoeling is dat mensen in Stadskanaal voor een nacht onderdak krijgen en de volgende dag weer naar een nieuwe locatie gaan. Indien deze tent met de bedden nodig mocht zijn voor Oekraïners, dan stopt de tijdelijk gemaakte afspraak met het COA. Ook voor de Oekraïners is het een zogeheten doorstroomlocatie, wat betekent dat ze maximaal één of twee nachten in de tent verblijven.

De doorstroming van asielzoekers uit Ter Apel loopt al weken stroef, omdat ook de reguliere asielzoekerscentra door het hele land overvol zitten. Dat komt omdat veel gemeenten moeite hebben mensen met een verblijfsvergunning van woonruimte te voorzien.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil mega-noodopvang asielzoekers in tenten, sporthallen en schepen