Ga naar de inhoud
'Geen heilige graal'

Gps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino

Kind met gps-horloge (beeld ter illustratie) Beeld © Getty Images

De interesse in gps-horloges is toegenomen vanwege de moordzaak rond de 9-jarige Gino uit Zuid-Limburg. Met zo’n horloge kun je de locatie van je kind in de gaten houden. Ze hebben vaak ook andere functies, zoals de mogelijkheid om te bellen of een noodsignaal te versturen. De gadgets kunnen fijn zijn, maar goede afspraken met je kind zijn belangrijker, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws.

Sinds de verdwijning en dood van de Limburgse Gino van der Straeten geven veel mensen op social media aan een GPS-horloge te hebben gekocht voor hun kind. Uit een rondgang onder diverse webshops blijkt dat er een toename is in de verkoop, sinds vorig week zaterdag, de dag dat het lichaam van Gino werd gevonden. De behoefte naar informatie over zo'n apparaat is groot, blijkt ook sinds 1 juni uit zoekgegevens van Google. 

Onder meer Dominique Tempelaars uit Rhoon, bij Rotterdam, kwam op het idee een horloge te kopen toen ze de vermissing van Gino in het nieuws zag. Ze bestelde het apparaat voor haar 8-jarige dochter.

Boosheid
Lees ook:
Boosheid bij vindplaats Gino: 'Ik durf mijn kinderen niet meer buiten te laten spelen'

 "Ik heb haar verteld over Gino. Zij vond dat heel erg en werd er een beetje bang van. Ze vindt het fijn dat ze een horloge krijgt. Dan kan ze snel vragen of ze bij een vriendinnetje naar binnen mag. Ik vind haar te jong voor een mobiel, maar hiermee kan ze mij wel bellen. Het is een fijn idee dat ik haar kan bereiken."

Schijnveiligheid

Er is in principe niets op tegen om zo'n horloge aan te schaffen om te kijken waar je kind uithangt, zegt opvoeddeskundige Krista Okma. "Maar het is natuurlijk niet iets wat veiligheid kan garanderen. Het is vooral belangrijk dat je tegen je kinderen zegt dat ze niet met vreemden mee moeten gaan. En dat ze weg moeten lopen als iets niet goed voelt."

Ook Remco Pijpers, adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet, begrijpt de reflex om een gps-horloge te kopen. "Wat Gino is overkomen, is de grootste angst van elke ouder. Het is logisch dat je gaat nadenken over manier waarmee je zou kunnen voorkomen dat jouw kind hetzelfde meemaakt."

Donny
Lees ook:
Donny M. nu ook verdacht van moord op Gino

Hij wijst erop dat ontvoeringen door vreemden – zoals vermoedelijk Gino en eerder ook Nicky Verstappen gebeurde – uitzonderingen zijn. "Daders in misbruikzaken zijn meestal bekenden: een familielid, een huisvriend, de voetbaltrainer… Je weet de locatie van je kind en denkt dat-ie daar in goede handen is. Maar een gps-horloge gaat je niet vertellen dat daar misbruik plaatsvindt."

Ouders moeten de afweging maken: is het inderdaad fijn om zo'n horloge aan je kind te geven? "Met de meeste kinderen gaat het ook zonder prima. Het kan zijn dat zo'n horloge je dan niet per se geruststelt. Misschien ga je de hele tijd checken waar je kind is en je alleen maar meer zorgen maken", zegt Pijpers.

Relatie tussen ouder en kind

Hij vindt dat ouders ook moeten nadenken over andere aspecten van het gebruik van dit soort gadgets. Wie kan de locatie of andere gegevens van het apparaat bijvoorbeeld nog meer bekijken?

"En wat doet dit voor de relatie tussen ouder en het kind? Voor jongere kinderen speelt dat misschien minder. Maar als ouder moet je je kind ook de ruimte en het vertrouwen geven om ongezien te zijn. Kinderen kunnen ook het gevoel krijgen dat ze door hun ouder bespied worden."

Bekijk ook: Zo werd Gino woensdag herdacht in Kerkrade

01:30
Er waren duizenden mensen op de been voor Gino.

"Het is de vraag wat voor opvoeder je wil zijn", zegt Pijpers. "En hoe technologie daarbij kan helpen. Zo'n horloge heeft invloed op de vertrouwensrelatie tussen ouder en kind. Die kan positief en negatief zijn. Het is belangrijk dat je daarover nadenkt. Elk gezin en elke situatie is anders."

Vooral praktisch

Het risico dat jouw kind hetzelfde overkomt als Gino, is zeer klein, zegt ook John van den Oever. Hij is directeur van One2track, een bedrijf dat gps-horloges voor kinderen verkoopt. "We zien vaak dat ouders zo'n toestel aanschaffen vanwege dit risico. Wat Gino is overkomen is natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig is dat gevaar te verwaarlozen."

Volgens Van den Oever van One2track zien ouders vooral de praktische kant van zo'n gadget. "Je kunt je kind ermee bereiken, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook met oma bellen. Kinderen vinden het ook leuk om hun eerste, eigen soort van mobieltje te krijgen."

Experts:
Lees ook:
Experts: kinderen af en toe alcohol laten drinken is ook schadelijk

'Geen heilige graal'

Uiteindelijk is het belangrijk dat je goede afspraken maakt met je kind, zegt Pijpers van Kennisnet. Bijvoorbeeld dat het kind het inderdaad laat weten als-ie bij iemand naar binnen gaat. "Maar ze moeten vooral weten hoe ze zich kunnen redden als hen iets overkomt. Je hoopt dat ze dan aanvoelen dat iets niet klopt en hun biezen pakken."

"Ik kan me niet voorstellen dat iemand die kwaad in de zin heeft, dat horloge laat zitten", zegt opvoedkundige Okma. "Een horloge kun je ook kwijtraken of geen bereik hebben. Het is geen heilige graal."