Ga naar de inhoud
GGD-onderzoek

Inwoners Brabant leven als gevolg van luchtvervuiling bijna jaar korter

Knooppunt Leenderheide bij Eindhoven Beeld © Novum / Rob Engelaar

Niemand in de provincie Noord-Brabant woont op een plek met gezonde lucht. Als gevolg van luchtvervuiling leven inwoners van de provincie gemiddeld bijna een jaar (358 dagen) korter dan wanneer de lucht schoon zou zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Brabantse GGD's.

Kinderen met astma

Bij een op de vijf Brabantse kinderen met astma is luchtvervuiling de oorzaak van hun aandoening. Van de 40-plussers met een hart- of vaatziekte heeft ruim een op de vijf de aandoening vanwege luchtvervuiling. "De buitenlucht die inwoners inademen is vergelijkbaar met de lucht die iemand zou inademen als een huisgenoot elke dag bijna 5 sigaretten binnenshuis rookt", zeggen de GGD's. Ze baseren zich op gegevens over de luchtkwaliteit uit 2019.

Op geen enkel woonadres in Brabant wordt voldaan aan de adviezen over luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie, schrijven de GGD's verder.

Bijna
Lees meer
Bijna miljoen longpatiënten hebben last van luchtvervuiling

Slechtste lucht in Oost- en Zuidoost-Brabant

Binnen de provincie zijn er wel verschillen. Inwoners van Oost- en Zuidoost-Brabant ademen de slechtste lucht in. Wegverkeer is overal in de provincie de voornaamste bron van luchtvervuiling, maar in West-Brabant speelt ook industrie een grote rol en in Noordoost- en Zuidoost-Brabant zorgt landbouw voor vervuiling. Ook houtstook is een belangrijke bron van luchtvervuiling in Brabant.

De GGD's willen dat de gemeenten en de provincie bij bouwplannen voor onder meer woningen, scholen en verpleeghuizen voldoende afstand berekenen tot bijvoorbeeld drukke wegen.

Jaarlijks
Lees meer
Jaarlijks 300.000 Europeanen dood door luchtvervuiling

Veilige afstand

"De invloed van wegverkeer op luchtkwaliteit en gezondheid is tot op een afstand van honderden meters van snelwegen merkbaar en dé veilige afstand is niet te definiëren", merken de organisaties daarbij op. Maar hoe verder je van de weg woont, hoe minder de luchtvervuiling.

Ook inwoners van Brabant zelf worden opgeroepen bij te dragen aan schonere lucht, door bijvoorbeeld de open haard of de vuurkorf uit te laten of meer met de fiets in plaats van met de auto te reizen.

Gezondheidsklachten
Lees meer
Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook