Ga naar de inhoud
Op cruiseschip

Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers

Archieffoto Beeld © ANP

De eerste twee 'mega-opvanglocaties' waar asielzoekers worden opgevangen zijn Vlissingen en Velsen. Dat meldt de politieke redactie van RTL Nieuws. Daarnaast zullen in de Haagse wijk Binckhorst eind deze maand maximaal 800 mensen worden opgevangen in een kantoorpand.

In Vlissingen moeten binnen twee weken zo'n 2000 asielzoekers worden opgevangen op meerdere schepen. De grootste groep zal daar op een cruiseschip worden ondergebracht.

Het nieuws over Vlissingen wordt tegen de Provinciale Zeeuwse Courant bevestigd door de directie van het offshorebedrijf OOS International. Dat bedrijf wil een cruiseschip aanleggen in de Zeeuwse havenstad waarop plaats zou zijn voor 1000 tot 1500 personen. Daarnaast meren er twee binnenvaartschepen aan die nog eens 180 mensen kunnen opvangen.

De deal is volgens directeur Léon Overdulve nog niet helemaal rond. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zou uiterlijk vrijdagmiddag de beslissing definitief willen maken.

Tweede locatie: Velsen

Ingewijden bevestigden vanmiddag tegen RTL Nieuws dat ook de tweede locatie bekend is: Velsen. Ook daar zouden asielzoekers opgevangen worden op schepen, waaronder een cruiseschip. Volgens deze ingewijden is er onduidelijkheid over de exacte ligplaats van de boten, omdat de gemeente Amsterdam 'moeilijk doet en bizarre eisen stelt' voordat het akkoord wil gaan.

Daarnaast is een kantoorpand aan de Regulusweg in de wijk Binckhorst in Den Haag aangewezen voor de noodopvang van zo'n 400 mensen uit reguliere asielzoekerscentra, 'mogelijk aangevuld met 400 statushouders'. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Kabinet
Lees meer
Kabinet wil mega-noodopvang asielzoekers in tenten, sporthallen en schepen

Het kabinet heeft besloten dat er vier van dit soort grote opvanglocaties moeten komen, met in ieder daarvan plaats voor ten minste 1000 asielzoekers. Zij moeten in tenten, sporthallen en op schepen worden opgevangen.

Crisissituatie

Volgens het kabinet verkeert de opvang van asielzoekers 'in een crisissituatie'. Omdat meer asielzoekers zich melden dan dat er plekken zijn, is in de reguliere asielzoekerscentra geen plek meer. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit daardoor ook overvol.

De opvang is tijdelijk, gedacht wordt aan een maand of zes.

Een woordvoerder van de gemeente Vlissingen laat in een reactie weten dat het voorbarig is en er nog geen besluit is genomen. "Het ministerie is met zeven gemeenten in gesprek om mogelijkheden te onderzoeken. Ook met Vlissingen. Er is nog helemaal geen besluit genomen en er is op dit moment geen sprake van de komst van een cruiseschip naar Vlissingen."

'Nog geen besluit'

De gemeente Velsen laat via een woordvoerder weten zich aan te sluiten bij Vlissingen: "Het is voorbarig om dit zo te melden. We zijn met het ministerie in gesprek over de opvang van asielzoekers, maar er zijn nog geen locaties bekend en er is nog niets besloten."

De woordvoerder wilde wel bevestigen dat opvang op een cruiseschip een van de opties is.

Vannacht
Lees ook:
Vannacht sliepen opnieuw zeker honderd asielzoekers op stoelen