Ga naar de inhoud
Online gokken

'Meer gokverslaafden sinds invoering kansspelwet'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Sinds online gokken in oktober van 2021 legaal werd, is het aantal gokverslaafden dat zich meldt bij klinieken flink toegenomen. Ook zouden de gokverslaafden jonger zijn dan voorheen, en lopen de schulden soms op tot in de tienduizenden euro's.

In oktober van vorig jaar trad de kansspelwet in werking. Daarmee werd online gokken legaal gemaakt, omdat er zo beter toezicht op zou kunnen worden gehouden. Nederland was een van de laatste Europese landen waar online gokken uit de illegaliteit werd gehaald. 

Klinieken

Verschillende klinieken en meldpunten merken dat het aantal gokverslaafden sinds de intrede van de wet is toegenomen, schrijft Trouw. Of dat direct verband heeft met elkaar is onduidelijk, want cijfers omtrent gokverslaafden worden al lang niet meer bijgehouden.

Volgens een onderzoek van Ipsos blijkt dat er sinds de kansspelwet niet méér mensen online zijn gaan gokken, maar dat er wel meer geld in de online kansspelen omgaat. Dat zou op meer verslaving kunnen duiden. 

Online
Lees ook:
Online gokken legaal: dit wordt er gedaan tegen gokverslaving

In de praktijk merken klinieken wel degelijk een toename. Onder meer bij het Trimbos-instituut spreekt men van een stijging, en zo ook bij Hervitas, een gokverslavingsinstelling in Zeist. Bij die laatste melden zich nu 50 procent meer verslaafden dan voor de invoering van de kansspelwet. "Je kunt op je klompen aanvoelen dat dat met elkaar te maken heeft", zegt directeur Fred Steutel. 

Kleine groep, grote problemen

Bij de instelling ziet men voornamelijk mensen van tussen de 22 en 35 jaar oud met een gokverslaving. Volgens Steutel richt 'een kleine groep' grote financiële problemen aan. "Schulden van 50.000 euro zijn geen uitzondering."

Bij LoketKanspel, waar mensen zichzelf of anderen met gokproblemen kunnen aanmelden, merkt men daarbij ook dat de reclames voor online gokken een negatief effect hebben. Op billboards en televisie prijzen veel bekende Nederlanders de online kansspelen aan. "Daar hebben de bellers last van", zegt een woordvoerder. 

Vandaag spreekt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in de Tweede Kamer over de gevolgen van de kansspelwet. 

Regels
Lees ook:
Regels gokreclames worden strenger, aan verbod wordt gewerkt
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update