Noord-Brabant en Limburg zijn overvallen door de aankondiging van minister Jetten dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. In een persbericht zeggen de provincies dat het 'onacceptabele gevolgen' kan hebben.
Jetten meldde gisteren dat in beide provincies geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten op het net, ook niet om opgewekte energie te leveren. Het hoogspanningsnet zit namelijk vol. Netbeheerder TenneT kondigde aan op zoek te gaan naar oplossingen.
Actieplan
Volgens de twee provincies zullen 'de economie, de energietransitie en vele maatschappelijke opgaven in vrijwel heel Zuid-Nederland' de gevolgen gaan merken, schrijven ze in het persbericht. Ze willen zo snel mogelijk tot een actieplan komen voor 'meer en slimmere capaciteit op het elektriciteitsnetwerk.'
De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg is de afgelopen tijd explosief gestegen. Dit komt onder meer door 'de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven', schreef Jetten. Hoelang de stop gaat duren, is nog niet duidelijk.

Volgens de provincies zal de impact enorm zijn. Zo kunnen nieuwe bedrijven zich niet vestigen als ze een grootverbruikersaansluiting nodig hebben en kunnen bestaande bedrijven hun huidige aansluiting niet uitbreiden. Ook kunnen bedrijven nu bijvoorbeeld niet overstappen van fossiele energiebronnen naar stroom, en windparken.
Zorgen ondernemers
Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland vinden op hun beurt dat het kabinet 'maximaal regie moet voeren' bij de uitbreiding van het stroomnet. Volgens hen moet het 'topprioriteit' hebben, want de problemen zijn volgens de belangenverenigingen zeer zorgelijk voor ondernemers 'die juist alles doen om te verduurzamen'.
VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen al met de netbeheerders en de overheid in gesprek te zijn over de ontstane problemen.

De overbelasting van het stroomnet zal ook gevolgen hebben voor Brainport Eindhoven, laat voorzitter John Jorritsma van Stichting Brainport weten. Hij noemt de stop een 'mokerslag voor alles wat we belangrijk vinden in Nederland'. Het samenwerkingsverband van techbedrijven rond Eindhoven zegt dat de stop van nieuwe bedrijfsaansluitingen 'duurzaamheid, energietransitie en bedrijvigheid' raakt.
'Zand in de motor'
Jorritsma spreekt van 'zand in de economische motor van ons land' en wijst erop dat Brainport een zogeheten mainport van Nederland is, net als bijvoorbeeld Schiphol en de haven van Rotterdam. Volgens hem 'piept en kraakt' het al langer in Brainport. Hij wil de problemen 'per ommegaande' gaan oplossen met het kabinet en netbeheerders TenneT en Enexis.
Een woordvoerder van TenneT stelde gisteren dat er momenteel 800 megawatt aan aanvragen ligt waaraan niet kan worden voldaan. "Ter vergelijking: dat is vier keer de hoeveelheid stroom van de hele stad Den Bosch."