Ga naar de inhoud
Marengo-proces

Taghi tegen rechter: vonnis staat al vast, 'kunt u ook meteen geven'

Ridouan Taghi tijdens een eerdere zitting Beeld © Petra Urban

Ridouan Taghi heeft het gevoel dat zijn straf al lang vaststaat. Dat zei de vermeende topcrimineel aan het eind van de eerste van tien zittingsdagen waarin de strafeis tegen hem en zijn medeverdachten wordt geformuleerd. "Het vonnis heeft u al in uw binnenzak. Dat kunt u ook hier naar voren trekken", zei hij tegen de rechtbank.

Hij vervolgde: "U kunt het ook meteen geven. U mag mijn vonnis naar de gevangenis sturen, dan kan ik lekker in mijn cel blijven." De rechter antwoordde daarop dat nog helemaal niets vaststaat. "Zo werkt dat niet meneer Taghi, ik bestrijd dat", reageerde ze op de aantijgingen. Taghi zei eerder ook al eens dat hij denkt dat hij hoe dan ook levenslang zal krijgen.

Eind juni strafeisen

Vandaag werd in het liquidatieproces Marengo een begin gemaakt aan het requisitoir. Eind juni mondt dat uit in de strafeisen tegen de verdachten, van wie Taghi de hoofdverdachte is. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onduidelijk. Maar de rechtbank verwacht daar niet eerder dan in de loop van volgend jaar mee te komen. 

In het proces staan zeventien verdachten terecht voor in totaal zes moorden. De officier van justitie opende het requisitoir vanmorgen door te zeggen dat bij alle moorden wraak het motief was

Taghi
Lees ook:
Taghi wil geen onderdeel Marengoproces meer zijn: 'Disproportioneel veel aandacht'

Het proces was in maart 2018 begonnen met een eerste inleidende zitting. Die dag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er een kroongetuige is. Nabil B. zou tot de bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen af tegen zijn medeverdachten, in ruil voor strafvermindering. Sindsdien zijn zijn onschuldige broer Redouan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur en vertrouwensman Peter R. de Vries vermoord. 

Bekijk ook: Dit is waarom het monsterproces rond de ‘moordbende’ van Taghi uniek én problematisch is voor ons land

03:05

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore