Ga naar de inhoud
Rechtszaak uitgesteld

Officier van justitie valt flauw tijdens strafeis tegen verdachte kinderlokken

Archieffoto rechtbank Den Haag Beeld © Hollandse Hoogte

Een officier van justitie is flauwgevallen in de aanloop naar de strafeis tegen een 51-jarige man uit Waddinxveen die wordt verdacht van kinderlokken. De zaak is daarom uitgesteld.

De officier van justitie zou vandaag bekendmaken welke straf ze eist tegen de man, maar vlak nadat ze in de rechtbank had gesproken over 'het schrikbeeld van elke ouder' zakte ze om nog onbekende reden in elkaar. 

Ontucht en aanranding

Volgens de rechtbank in Den Haag maakt de vrouw het inmiddels weer goed, maar is ze voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De zaak wordt daarom morgen hervat. Of de officier van justitie dan zelf verdergaat met de eis of dat een collega het van haar overneemt, is nog niet duidelijk.

De verdachte in de zaak, Marco de W., staat terecht voor ontucht met 28 kinderen en aanranding van een aantal van hen. Dat vond plaats tussen december 2019 en oktober 2021 in Gouda, Gouderak, Waddinxveen en Zuidplas. De slachtoffers waren jongens en meisjes van 6 tot en met 12 jaar oud, die op dat moment buiten aan het spelen waren. 

Bang maken

De W. dwong zijn slachtoffers volgens justitie hun geslachtsdeel te tonen, zichzelf te betasten of te kijken terwijl hij zijn penis toonde. In enkele gevallen betastte hij de kinderen ook. Om ze zover te krijgen, dreigde hij de kinderen met het uitdelen van boetes, deed hij alsof hij een wapen had of dreigde hij ze neer te slaan of in de IJssel te gooien.

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: hoe (en wanneer) waarschuw je je kind voor kinderlokkers?

De W., zelf vader van twee jonge kinderen, heeft na zijn arrestatie alle misdrijven bekend. Hij zegt dat hij de dreigementen richting de kinderen nooit zou hebben uitgevoerd. "Er zou niets gebeuren, het was een poging om iets voor elkaar te krijgen. Ik wilde ze bang maken."  Deskundigen stelden een pedofiele stoornis vast.

'Stomme dromen'

Eerder tijdens de rechtszaak werd De W. door de rechters geconfronteerd met de gevolgen voor de slachtoffertjes. Die waren angstig, durfden niet meer buiten te spelen of de hond uit te laten, sliepen slecht en hadden nachtmerries. "Ik heb zeepbellen in mijn hoofd van stomme dromen. Ik droomde over een stoute meneer die ging schieten", had een 9-jarig jongetje gezegd. 

"Ik kan bij elk feit zeggen dat ik het verschrikkelijk vind", reageerde De W., die enkele keren huilde. "Maar ik moest mijn doel behalen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.